Rusko MVP: SAD i NATO preuzimaju velike rizike svojim vježbama u Crnom moru

Washington i NATO moraju trezveno procijeniti rizike povezane s njihovim vojnim aktivnostima u Crnom moru, izjavio je u četvrtak, 11. studenog, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Oni povremeno održavaju svoje takozvane treninge. Zapravo, oni izvode provokativne radnje. U više navrata pozivali smo naše kolege u SAD-u i NATO-u da trijezno procijene rizike povezane s tim, ali usprkos tome, oni i dalje tvrdoglavo savijaju granu, testirajući našu volju i odlučnost da branimo vlastite interese, potičući na taj način najgore što je vidljivo u politici Kijeva”, kazao je drugi čovjek ruske diplomacije.

Naglasio je kako “sve to dovodi do gomilanja konfliktnog potencijala u regiji“, ali da Rusija „pokazuje suzdržanost”. “Situacija je potpuno pod kontrolom, a mi imamo odgovor na svaku provokaciju, što smo više puta pokazali u prošlosti.”

Podsjećamo: napetost u crnomorskom bazenu raste nakon nedavne odluke NATO saveza da pojača svoje vojne aktivnosti u toj i u baltičkoj regiji. Nedavno su dva broda američkih pomorskih snaga uplovila u Crno more s ciljem sudjelovanja u multinacionalnim vježbama koje provodi Združeno zapovjedništvo Oružanih snaga SAD-a u Europi.

Rusko Ministarstvo obrane te je aktivnosti označilo kao destabilizirajući čimbenik u regiji, čiji je jedan od ciljeva razvoj vojnog stanja na teritoriju Ukrajine.

 
Komentari

komentar

You may also like