Rusko MVP: sateliti Zapada, korišteni u Ukrajini, mogu postati legitimna meta za Rusiju

Rusija već dugo upozorava kako na ukrajinskom bojišnicama s njom zapravo ratuje NATO savez, s iznimkom nesudjelovanja njegovih službenih vojnika umjesto kojih koristi ukrajinsku vojsku. NATO savez, osim opskrbe Ukrajine svim vrstama naoružanja i vojne opreme, daje ukrajinskoj vojsci neposrednu obavještajnu potporu, uključno i onu satelitsku, koja služi kako za praćenje kretanja ruske vojske, tako i za određivanje ciljeva samog napada i njegovo precizno navođenje. Upravo o tome govori i slijedeće vijest iz Moskve koja ima karakter moguće eskalacije.

Kvazi-civilni sateliti, koje Zapad koristi kao potporu operacijama ukrajinske vojske, mogu postati legitimna meta za Rusiju, izjavio je za ruski medij RIA Novosti Vladimir Jermakov, direktor Odjela za neširenje i kontrolu naoružanja ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

“Zapadne zemlje aktivno koriste potencijal civilne svemirske infrastrukture, prije svega konstelaciju satelita u niskoj orbiti, kako bi podržale operacije Oružanih snaga Ukrajine. Uz njegovu pomoć provode se specifične čisto borbene zadaće označavanja mjesta razmještaja, ruta kretanja i djelovanja ruskih snaga, kontrole napadačkih bespilotnih letjelica, kao i ciljanog navođenja iz svemira precizno vođenog streljiva,” kazao je Jermakov.

Dodao je kako takva provokativna uporaba “civilnih satelita u najmanju ruku izaziva pitanja u kontekstu Ugovora o svemiru, koji podrazumijeva njihovu isključivo miroljubivu uporabu, te zahtijeva najozbiljniju osudu svjetske zajednice”.

“Potvrđujemo da takva kvazi-civilna infrastruktura, ako se koristi u vojnim operacijama protiv Rusije, može sasvim logično postati legitimna meta za osvetničke napade”, kazao je ruski diplomat.

Naglasio je da, uzimajući u obzir globalnu pokrivenost teritorija Zemlje civilnim svemirskim letjelicama, “Pentagon testira koncept perspektivnog sustava zapovijedanja i kontrole bilo gdje u svijetu, dok velika većina država nema učinkovite protumjere”.





Dodao je da je moguće osigurati isključivo miroljubiv karakter svemirskih aktivnosti “samo razvojem pravno obvezujućih normi međunarodnog prava koje bi bile sveobuhvatne i usmjerene na sprječavanje utrke u naoružanju u svemiru”.

 

Komentari

komentar





You may also like