Rusko MVP: Sjedinjene Države krše ugovor o nuklearnom oružju u Europi

Sjedinjene Države angažirane su na modernizaciji svog nestrateškog nuklearnog naoružanja na području europskih zemalja, uključujući i dostavna vozila, stoji u izjavi Vladimira Ermakova, direktora Odjela za neširenje i kontrolu naoružanja ruskog Ministarstva vanjskih poslova, pročitanoj na sastanku Prvog odbora Glavne skupštine UN-a za kontrolu naoružanja.

“Kršeći obveze iz Ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja, američko nestrateško nuklearno oružje raspoređeno je na području ne-nuklearnih europskih zemalja, te se modernizira, uključujući i dostavna vozila. Zaobilazeći ugovor, nastavlja se praksa NATO-ovih “zajedničkih nuklearnih misija “uz sudjelovanje članica koje nisu u nuklearnom savezu”, navodi Ermakov.

Iako su Sjedinjene Američke Države značajno smanjile svoj nuklearni arsenal u tlu Europe nakon završetka hladnog rata, sve se češće čuju zahtjevi s druge strane Atlantika za potrebom njegove modernizacije, što izaziva nezadovoljstvo ruske strane koja to smatra kršenjem spomenutog ugovora. Same europske zemlje više-manje o svemu šute, iako se u medijima pojavljuju informacije toga tipa. Ako do toga dođe i u Europu počne pristizati novo američko nuklearno oružje, to će nedvojbeno izazvati reakciju ruske strane i potaknuti novu utrku u nuklearnom naoružanju s fokusom na Europu kao potencijalnu bojišnicu. Pri tom Rusija upozorava kako u takvom, apokaliptičnom scenariju, nitko u Washingtonu ne treba imati iluzije o tome da bi Sjeverna Amerika iz njega bila izuzeta s obzirom da Moskva zna tko na Zapadu „vuče sve konce“.

Komentari

komentar

You may also like