Rusko MVP sumnjiči Zapad za pripremu ograničenih nuklearnih ratova

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je danas kako nespremnost Zapada da potvrdi formulu Gorbačova i Reagana, prema kojoj „u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika“, pokreće sumnje u pripremu ograničenog nuklearnog sukoba (info: RIA).

Rjabkov je istaknuo je kako Washington “entuzijastično i javno” razgovara o mogućnosti uporabe nuklearnog oružja., kazavši kako Rusija kategorički odbacuje koncept ograničenog nuklearnog rata. „Snažno se protivimo pokušajima da nam se pripišu neke ideje u duhu eskalacije, za deeskalaciju“, kazao je ruski diplomat za agenciju Russia Today.

Kazao je kako je spomenutu formulu Gorbačova i Regana potrebno potvrditi i da se „to mora učiniti obostrano i u širem formatu nuklearne petorke“.

Podsjećamo: 1985. godine, na sastanku u Ženevi, sovjetski čelnik Mihail Gorbačov i američki predsjednik Ronald Reagan potpisali su dokument o neprihvatljivosti nuklearnog rata. U njemu se također navodi kako dvije strane neće tražiti vojnu superiornost jedne nad drugom.

Komentari

komentar





You may also like