Rusko MVP: Tako dalje ne ide – Rusija prekida odnose s NATO savezom

Sjeveroatlantski savez otišao je predaleko u jačanju sukoba s Rusijom, te dalje voditi „poslove kao i obično“ više nije moguće, izjavio je 15. travnja zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Grushko u intervjuu agenciji RIA Novosti.

„NATO je uistinu ozbiljan čimbenik sigurnosti kojeg mi ne namjeravamo ignorirati. Pri tom mi shvaćamo kako je jako puno toga, što se događa u savezu, proizvod politike SAD-a. Kada se promijene odnosi između Rusije i SAD-a, promijenit će se i odnosi Rusija-NATO. Podsjećam kako je ruska reakcija na događaje 11. rujna 2001. g. (veliki teroristički napad na SAD, op. a.), u mnogomu postala katalizator stvaranja nove kvalitete (ruskih) odnosa sa Savezom, uspostave Vijeća Rusija-NATO“, kazao je Grushko.

Također je podsjetio na još neke situacije koje su označavale prijelom u odnosima dviju strana: NATO-ovo bombardiranje SR Jugoslavije 1999.g i stanje nakon sukoba u Južnoj Osetiji 2008. g.

„Sadašnja kriza nije prva, ali je najduža. Suradnja kroz civilne i vojne kanale potpuno je prekinuta. NATO je sam odustao od pozitivnog razvoja odnosa s Rusijom. Oni ne postoje. I još nema znakova o tome da u NATO savezu znaju kako izići iz ove slijepe ulice“, naglasio je ruski diplomat.

Podsjećamo: NATO savez nedavno je izvjestio rusku stranu kako ove godine ne namjerava sudjelovati na redovitoj Moskovskoj konferenciji za sigurnost, koja će se održati idućeg tjedna, ali da i dalje želi zadržati otovreni dijalog s Rusijom radi izbjegavanja kriza i lakšeg predstavljanja svojih stavova i interesa.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like