Rusko MVP: Talibani pokazuju sklonost dijalogu

Talibani pokazuju sklonost dijalogu i aktivno su uključeni u dovođenje stvari u red, izjavila je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na medijskoj konferenciji u Moskvi koja je još uvijek u tijeku.

Kao primjer navela je sastanak talibanskih predstavnika s afganistanskim političkim čelnicima, poglavito s bivšim predsjednikom države Hamidom Karzaijem, izvješćuje medij Russia 24.

“Talibani su aktivno počeli uspostavljati red, pokazuju stav prema dijalogu s utjecajnim afganistanskim političkim čelnicima i spremni su, kako kažu, uzeti u obzir interese građana, uključujući – za nas je ova tema relevantna – prava žena“, izjavila je Zaharova.

Nakon što su Kabul 15. kolovoza bez otpora zauzele talibanske snage, brojni zapadni promatrači ponajveću brigu posvećivali su sudbini ženskog djela gradske populacije s obzirom na poznate rigorozne stavove po pitanju ženskih prava od strane radikalnog talibanskog pokreta. Briga je za sada, barem što se Kabula tiče, bila pretjerana, što nikako ne znači i nepotrebna. Jer da nije bilo „pretjerane buke“ po tom pitanju možda bi stvari krenule u suprotnom smjeru. Štoviše. Već i sada stižu pojedine vijesti o strahu pa čak i ubojstvima žena koje izlaze na ulicu bez hidžaba.

U kontekstu takvih vijesti ali i psihološkog momenta u kojem se nalazi afganistansko društvo u ovom složenom trenutku, možemo navesti i naizgled nebitnu vijest, o tome, kako je zbog velike potražnje cijena burki u Afganistanu skočila za čak 10 puta.

 
Komentari

komentar

You may also like