Rusko MVP: Ukrajina priprema vojnu provokaciju u Donbassu

U jučerašnjem komentaru dana pisali smo, kako­­, za razliku od ruske službene politike, pojedini ruski mediji i tamošnji analitičari počinju najavljivati pripremu ukrajinske vojske za provokaciju koju će iskoristiti kao alibi za pokretanje sveobuhvatne vojne operacije za vraćanje pobunjenih regija istoka zemlje u ukrajinski ustavno-pravni poredak. Pri tom se spominjalo i dizanje u zrak kemijske tvornice u Mariupolju  za što bi se onda optužilo proruske pobunjenike, ali i iznosio podatak kako ta vojna operacija počinje 14. prosinca tj. sutra.

Međutim, danas se na tu temu javnosti i medijima obratilo i rusko Ministarstvo vanjskih poslova, upozorivši na moguću želju ukrajinskog predsjednika Petra Poroshenka za napad na regije Doneck i Lugansk zbog poboljšanja svog lošeg političkog rejtinga prije ukrajinskih predsjedničkih izbora.

Glasnogovornica ruskog MVP Maria Zaharova izjavila je kako to ministarstvo raspolaže informacijama o pripremi vojne provokacije od strane „Poroshenkovog režima”. Kao potvrda tome navodi se dopremanje teške vojne tehnike na liniju sukoba s tamošnjim pobunjenicima i korištenje nedavno proglašenog ratnog stanja. Navodno se priprema snažni napad iz smjera lučkog grada Mariupolja, zauzimanje prostora pod nadzorom pobunjenika i izbijanje na granicu s Ruskom Federacijom. Ukrajinska vojska, navodi se dalje, tijekom posljednjih mjeseci popunjavala je i pojačavala tamošnje ukrajinske postrojbe novim vojnicima i vojnom tehnikom. Navodi se, također, kako će ta vojna avantura, čak i ukoliko završi propašću, omogućiti predsjedniku Petru Poroshenku da u zemlji proglasi ratno stanje i obustavi provedbu predstojećih izbora.  Zaharova je također kazala kako ukrajinska vojska od kraja studenog izvodi vojne vježbe „Sjever“ u blizini regije Donbass, koje su, zajedno s predsjednikom Poroshenkom, nadgledali predstavnici članica NATO saveza, između ostalih i zapovjednik američke kopnene vojske u Europi Christopher Cavoli i zapovjednik kanadske kopnene vojske Jean-Marc Lantier.

Rusi tvrde: Ukrajina priprema „sirijski scenarij“ s kemijskim napadom u Mariupolju, kao opravdanje za pokretanje rata (Video)

0 komentara

You may also like