Rusko MVP upozorava na planove SAD-a o obnovi atomskih testiranja

Američki mediji pripremaju svoju javnost na obnovu nuklearnih testiranja, izjavila je u četvrtak, 7. ožujka, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

„Mi smo obratili pozornost na pojavu priopćenja u američkim medijima  o nužnosti obnove nuklearnih testiranja od strane Sjedinjenih Država“, kazala je Zaharova.

„Bez praktičnih atomskih testiranja jamčiti učinkovitost i perspektivnost američkog strateškog nuklearnog potencijala nije moguće“, citirala je Zaharova dio članka čiji su autori bivši djelatnici nacionalnog laboratorija u Los Alamossu u stručnom časopisu koji se bavi pitanjima znanosti i tehnologije i u kojem se iznosi stav bivšeg šefa toga odbora u američkom Ministarstvu obrane.

„Pojavu takvih publikacija treba promatrati kao pripremu američke javnosti na to, da su nuklearna testiranja kao nužna i neizbježna jer se bez njih američka sigurnost može naći u opasnosti“, izjavila je glasnogovornica ruskog MVP.

Te aktivnosti SAD-a Zaharova povezuje s američkom željom za nepotpisivanje Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja, a one ostavljaju sve manje nade da će se SAD i dalje pridržavati moratorija o nuklearnim testiranjima iz 1992. g. Zaharova tvrdi kako su SAD u te svrhe doveli do „povišene spremnosti“ svoj poligon u Nevadi.

Podsjećamo: Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja bio je pripremljen za potpisivanje u New Yorku 24. rujna 1996.g. Do sada su ga potpisale 184 zemlje. Sporazumom se zabranjuje bilo kakvo nuklearno testiranje u smislu kontroliranih eksplozija izvršenih u prirodi.





Da bi stupio na snagu trebaju ga ratificirati 44 države, a do sada je to učinilo njih 36, uključno i tri koje nuklearno oružje posjeduju – Rusija, Velika Britanija i Francuska. Od ostalih 8 država sporazum nisu potpisale njih tri – Indija, Sjeverna Koreja i Pakistan, a ratificiralo ga nije njih 5: SAD, Kina, Egipat, Izrael i Iran.

U rujnu ove godine u New Yorku se održava redovita dvogodišnja konferencija o stupanju na snagu ovog sporazuma, kojima se nastoji dati impuls za njegovu konačnu primjenu. Na njoj se planira usvajanje završne deklaracije o potpori sporazumu (koordinatori su Belgija i Irak). Sudeći prema svemu što se trenutačno u svijetu događa, uključno i predmetnu vijest, razloga za optimizam po tom pitanju baš previše i nema.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like