Rusko MVP uručilo notu o ograničenju putovanja djelatnika veleposlanstva SAD-a

U ponedjeljak, 26. travnja, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov predao je otpravniku poslova veleposlanstva Sjedinjenih Država u Ruskoj Federaciji Bartolu Gormanu bilješku o izmjenama procedure putovanja zaposlenika američkog veleposlanstva i konzulata po teritoriju RF. Ono će u buduće sadržavati pojedina ograničenja u odnosu na prethodno stanje.

U poruci ruskog MVP nakon sastanka Rjabkova i Gormana, napominje se kako se razgovaralo i o nekim aktualnim pitanjima bilateralnih odnosa.

Kao što je poznato, SAD su 15. travnja uvele nove sankcije protiv Rusije, koje se odnose na 32 osobe i udruge. Nameće se i zabrana američkim financijskim institucijama kupnje ruskih državnih obveznica tijekom početnog plasmana nakon 14. lipnja. Osim toga, Washington je najavio protjerivanje 10 ruskih diplomata iz zemlje.

Već sljedećeg dana rusko Ministarstvo vanjskih poslova najavilo je protjerivanje zaposlenika američkog veleposlanstva, prekid aktivnosti u Rusiji za američke fondove i nevladine organizacije pod nadzorom State Departmenta i drugih američkih vladinih agencija, kao i na neodređeno vrijeme zatvaranje ulaska u Rusku Federaciju za osam sadašnjih i bivših američkih dužnosnika i drugih osoba.

Nakon što je rusko MVP američkog veleposlanika u Moskvi Johna Sullivana 16. travnja pozvalo na napuštanje zemlje, on je to i učinio 22. travnja s ciljem obavljanja konzultacija u Washingtonu. Još uvijek nije jasno kada će se vratiti. Isto tako, kao što nije jasno kada će se u Washington vratiti ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov koji je povučen u Moskvu nedugo nakon što je američki predsjednik Biden ruskog kolegu Putina u prošlomjesečnom  intervjuu za ABC nazvao „ubojicom“.

Sve se ovo odigrava „u sjeni“ nedavnog Bidenovog poziva Putinu za održavanje zajedničkog sastanka u ljeto ove godine. Putinovog odgovora još uvijek nema ali je jasno kako pripreme za njega između obiju strana traju na nižim razinama, pa se čak spominju i neki konkretni datumi u lipnju ove godine, što, međutim, službeno još nije potvrđeno.
Komentari

komentar

You may also like