Rusko MVP: V. Britanija blokirala sjednicu VSUN-a o događajima u ukrajinskoj Buči

Velika Britanija nije pristala na održavanje sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o događajima u ukrajinskoj Buči, izvijestila je 4. travnja na svom Telegram kanalu glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, dodavši da će Moskva ponovno zahtijevati sazivanje iste sjednice „u svezi zločinačkih provokacija ukrajinske vojske i radikala u ovom gradu”.

Da je Rusija sazvala Vijeće sigurnosti UN-a zbog situacije u Buči ranije je najavio zamjenik ruskog veleposlanika u UN-u Dmitrij Poljanski.

Prije toga je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio da Ukrajina i njezini zapadni pokrovitelji “razbacuju” lažne video snimke iz Buče putem medija i društvenih mreža, što s ruskog gledišta predstavlja izravnu prijetnju međunarodnoj sigurnosti.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u ponedjeljak da su potrebne dodatne sankcije Rusiji nakon što je Ukrajina optužila ruske snage za ubojstvo civila u ukrajinskom gradu Buči. Moskva odbacuje optužbe i pozvala je na hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a u ponedjeljak kako bi se pozabavili tvrdnjama o zločinima koje su počinile njihove snage na terenu, navodi medij France 24.

Španjolski premijer Pedro Sánchez kaže da bi navodna zvjerstva ruskih vojnika nad civilima u Ukrajini trebala biti suđena na međunarodnom sudu i mogla bi predstavljati genocid, navodi američka agencija AP.

Sánchez je u ponedjeljak rekao: “Nadam se da se može učiniti sve što je moguće da oni koji stoje iza ovih ratnih zločina ne ostanu nekažnjeni i da se mogu pojaviti pred sudovima, u ovom slučaju Međunarodnim kaznenim sudom, kako bi odgovorili na ove navodne slučajeve zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i, zašto ne reći, genocida.”





On je kazao na gospodarskom forumu u Madridu nakon što su ukrajinske vlasti rekle da su tijela najmanje 410 civila pronađena u područjima izvan glavnog grada Kijeva nakon prošlotjednog povlačenja ruskih vojnika. Mnogima su bile vezane ruke, vidljive su rane od vatrenog oružja iz blizine i tragovi mučenja.

Sánchez je rekao da osjeća ogorčenje zbog “užasa ovih smrti koje smo vidjeli posljednjih dana”.

Ovdje bismo dodali kako je očito, kako smo i ranije pretpostavili u našem jutarnjem tekstu o ovom događaju, da je zločinom u Buči otvoreno novo „ratno poglavlje“ u odnosima Zapada i Rusije koji su ionako „svedeni na nulu“.





Komentari

komentar

You may also like