Rusko MVP zatražilo ispriku Poljske za napad na njihovog veleposlanika 9. svibnja

Poljski veleposlanik u Moskvi Krzysztof Krajewski pozvan je danas u rusko Ministarstvo vanjskih poslova gdje je od njega zatražena Poljska isprika zbog napada na šefa ruske diplomatske misije u Varšavi, objavio je ruski medij RIA Novosti.

Moskva ovaj incident smatra flagrantnim kršenjem Bečke konvencije. Ministarstvo vanjskih poslova naglasilo je da Poljska nije izvršila jednu od svojih glavnih obveza – nije osigurala imunitet ruskim diplomatima.

“Krajevskom je rečeno da ruska strana očekuje službenu ispriku poljske vlade u svezi onog što se dogodilo te se zahtijeva da se osigura sigurnost ruskog veleposlanika i svih zaposlenika ruskih diplomatskih misija u Poljskoj”, navodi se u priopćenju ruskog MVP.

Sljedeći koraci Rusije ovisit će o reakciji Varšave na ovaj zahtjev, priopćeno je na kraju.

Podsjećamo: ruski veleposlanik Sergej Andrejev stigao je 9. svibnja na memorijalno groblje sovjetskih vojnika u Varšavi kako bi položio vijence u čast 77. obljetnice pobjede nad nacističkom Njemačkom. Na groblju su Andrejeva dočekali prosvjednici, većinom Ukrajinci, koji su ga, uz verbalne uvrede, polili crvenim sirupom – što simbolizira krv i reakciju na rusku vojnu intervenciju u Ukrajini. Na mjesto događaja tek su kasnije stigli poljski policajci. Više o tom događaju možete pogledati na poveznici ovdje ili ispod teksta.

Ruski veleposlanik u Varšavi zaliven crvenom bojom pred spomenikom poginulim sovjetskim vojnicima





 

Komentari

komentar





You may also like