Rusko-ukrajinski sporazum: tranzit plina za EU se nastavlja, potraživanja prestaju

Ruska energetska tvrtka „Gazprom“ i ukrajinska energetska tvrtka „Naftogaz Ukrajina“  dogovorili su se o nastavku isporuka ruskog plina Europskoj uniji kroz Ukrajinu. Gazprom će Ukrajini do 29. prosinca 2019. g. isplatiti 2,9 milijardi dolara, sukladno odluci Stockholmskoga suda, a Ukrajina će, zauzvrat, obustaviti sva daljnja potraživanja protiv te ruske tvrtke, koja se kreću oko 12 milijardi dolara.

Ukrajina je u pregovorima ustrajavala na 10-ogodišnjem ugovoru o tranzitu i isplati 2,9 mlrd. dolara na ime spomenute sudske odluke. Gazprom je predlagao jednogodišnji ugovor i odbacivanje svih potraživanja. Na kraju su strane pronašle kompromisno riješenje: isplata spomenutog iznosa, obustava svih međusobnih potraživanja za koja nema konačne (sudske) odluke, dok će rok trajanja ugovora iznositi 5 godina.

To je navedeno u potpisanom protokolu na trostranom sastanku predstavnika iz EU, Rusije i Ukrajine. Ukrajinska strana je bila spremna i na kompenzacije spomenutog iznosa u plinu, ali se Gazprom odlučio za jednokratnu isplatu.

U protokolu je navedeno i da su dvije strane ubuduće spremne „razmotriti mogućnost produljenja suradnje po pitanju tranzita plina po identičnim uvjetima kroz ukrajinski plinovodni sustav za razdoblje od 2025.-2034. g.“

„Naftogaz Ukrajina“ će rezervirati plinovodne kapacitete na 5 godina za isporuke 225 milijardi m3 plina, od čega 65 milijardi m3 za 2020.g., 40 mlrd. m3 za 2021.g i slijedeće godine, uz uvijet postizanja konkurentne tarife. A tarifu na tranzit plina odredit će nezavisni regulator.

Također su moguće i direktne isporuke ruskog plina Ukrajini, „pod uvjetom potpunog ispunjenja sporazuma u točkama 1-3 ovoga protokola, a strane će razmotriti mogućnost isporuka plina u Ukrajinu temeljem načela formiranja cijena na bazi europskog (njemačkog, op. a.) huba (NCG)…“.





Podsjećamo: postojeći, desetogodišnji ugovor o isporukama ruskog plina kroz Ukrajinu ističe 31. prosinca tj. za 10 dana. Po prvi put od 2014. g. Gazprom i Naftogaz su 28. studenog počeli samostalne pregovore, bez sudjelovanja predstavnika EU. Ukrajina je od studenog 2015.g. obustavila uvoz ruskog plina, a umjesto njega kupovala je taj isti ruski plin tzv. reversom, preko EU, prije svega Slovačke, Mađarske i Poljske. Naravno, taj je plin bio značajno skuplji od neposredno uvezenog iz Rusije.

TOP VIJEST: „Nema zime“: Rusija i Ukrajina načelno se dogovorile o nastavku tranzita plina





Komentari

komentar

You may also like