Rusko-ukrajinski sporazum: tranzit plina za EU se nastavlja, potraživanja prestaju

Ruska energetska tvrtka „Gazprom“ i ukrajinska energetska tvrtka „Naftogaz Ukrajina“ dogovorili su se o nastavku isporuka ruskog plina Europskoj uniji kroz Ukrajinu. Gazprom će Ukrajini do 29. prosinca 2019. g. isplatiti 2,9 milijardi dolara, sukladno odluci Stockholmskoga suda, a Ukrajina će, zauzvrat, obustaviti sva daljnja potraživanja protiv te ruske tvrtke, koja se kreću oko 12 milijardi dolara.

Ukrajina je u pregovorima ustrajavala na 10-ogodišnjem ugovoru o tranzitu i isplati 2,9 mlrd. dolara na ime spomenute sudske odluke. Gazprom je predlagao jednogodišnji ugovor i odbacivanje svih potraživanja. Na kraju su strane pronašle kompromisno riješenje: isplata spomenutog iznosa, obustava svih međusobnih potraživanja za koja nema konačne (sudske) odluke, dok će rok trajanja ugovora iznositi 5 godina.

To je navedeno u potpisanom protokolu na trostranom sastanku predstavnika iz EU, Rusije i Ukrajine. Ukrajinska strana je bila spremna i na kompenzacije spomenutog iznosa u plinu, ali se Gazprom odlučio za