Rusko Vijeće Federacije odobrilo zakon o izlasku iz sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa!

Kako je već ranije bilo i najavljeno, ruski gornji dom parlamenta – Vijeće Federacije, na svom je zasjedanju, u srijedu, 26. lipnja, odobrilo zakon o prestanku sudjelovanja Rusije u Sporazumu o uništenju raketa malog i srednjeg dometa, prijedlog kojega je parlamentu uputio predsjednik zemlje Vladimir Putin. Zakon je usvojen jednoglasno, a on se sada mora dostaviti predsjedniku Putinu na potpis.

Podsjećamo: nakon što su Sjedinjene Države 2. veljače objavile kako jednostrano prekidaju ispunjenje svojih preuzetih obveza iz ovog sporazuma, dajući pri tom ruskoj strani mogućnost (čitaj: ultimatum) da u roku od tri mjeseca uništi sve rakete (i njihove lansere) koje, prema američkom mišljenju krše odredbe iz spomenutog sporazuma a prema ruskom ne, inače će se SAD iz njega jednostrano povući, ruski je predsjednik već idućeg dana najavio rusko povlačenje iz tog sporazuma, ne čekajući bilo kakve rokove tj. ne pristajući na američki ultimatum.

Inače, spomenuti sporazum potopisan je 8. prosinca 1987.g. između SAD-a i tadašnjeg SSSR-a. Prestanak važenja ovog sporazuma bit će vrlo opasan po Europu, jer se on prije svega i odnosi na nju, budući da će sada dati mogućnost ruskoj strani da bez ograničenja razvija i razmješta svoje raketne sustave malog i srednjeg dometa gdje i koliko god to hoće na svome teritoriju. A još je opasnije ukoliko SAD budu željele razmjestiti i svoje nuklearno naoružanje na europskom teritoriju s ciljem obuzdavanja Rusije, što će opet rezultirati identičnim potezom ruske strane – tj. razmještajem njihovih nuklearnih raketa naciljanih na europske strateške ciljeve. Ovaj je sporazum bio i ostao kamen temeljac europske sigurnosti, nakon kojeg više ništa neće biti kao prije, ukoliko se, kao zamjena, ne postigne neki novi sporazum između Moskve i Washingtona a što je vrlo teško za očekivati jer se dvije strane stalno međusobno optužuju da baš ona druga krši još uvijek postojeći sporazum – koji je, očito, „na izdisaju“.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like