Rusko Vijeće Federacije pozvalo na obnovu strategije zemlje o primjeni atomskog oružja

U srijedu, 21. studenog, Odbor za obranu i sigurnost ruskog Vijeća Federacije usvojilo je odluku kojom se ruskom Vijeću za sigurnost preporuča obnova postojeće politike Ruske Federacije u sferi nuklearnog odvraćanja.

Zasijedanje je održano u Vojnoj akademiji Glavnog stožera ruskih oružanih snaga, na kojem su sudjelovali: čelništvo Odbora za obranu Vijeća Federacije, predstavnici Ministarstva obrane, Glavnog stožera OS i Vijeća sigurnosti RF. Razgovaralo se o razvoju ruske vojske „u uvjetima transformacija oblika i načina vođenja oružanih borbi“.

Sudionici sastanka zaključili su kako je nužno jasno naznačiti kriterije za donošenje odluka kao odgovor na protivničku primjenu nadzvučnog oružja, kao i drugih vrsta strateškog konvencionalnog oružja.

Također je kazano, kako se u posljednje vrijeme povećavaju rizici izbijanja velikih ratova s primjenom lonvencionalnog i atomskog oružja. U svezi toga Vijeću za sigurnost RF preporučeno je razraditi  novi dokument pod nazivom „Temelj politike RF u sferi nuklearnog odvraćanja“.

Ministarstvu obrane predložena je razrada zakonskih promjena u sferi obrane, osiguranje proglašenja ratnog stanja u regionalnim zapovjednim središtima i tijelima izvršne vlasti u ratno vrijeme, vremenu neposrdne ugroze agresije i naglog pogoršanja stanja.

U završnom dokumentu također je data preporuka ruskoj vladi i profesionalnim organizacijama za razradu projekta „Nacionalna vojna strategija Ruske Federacije“.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like