Rusko Vijeće sigurnosti: iranski vojnici otišli sa sirijsko-izraelske granice 100 km u dubinu

Pomoćnik tajnika ruskog Vijeća sigurnosti Aleksandar Benediktov izjavio je u srijedu, 19. prosinca,  za ruski medij RIA Novosti, kako su ruski napori rezultirali povlačenjem iranskih vojnika 100 kilometara od granice sirijske južne zone deeskalacije (s Izraelom).

Iranski vojnici predali su nadzor nad tom zonom deeskalacije sirijskoj vojsci i prebačeni su 100 kilometara od granične linije, što je ozbiljan korak prema stabilizaciji iransko-izraelskih odnosa, izjavio je Benediktov i dodao, kako bi bilo pozitivno i da Izrael učini odgovarajući protupotez u interesu deeskalacije.

Podsjećamo: 25. kolovoza iranski brigadni general Amir Khatami službeno je doputovao u Damask, k predsjedniku Basharu Assadu. Tom je prigodom potpisan sporazum o proširenju vojne suradnje između dviju zemalja. Tada je izraelski ministar prometa i obavještajnih poslova Yisrael Katz izjavio kako taj sporazum Izraelu „baca izazov“ i da će izraelski odgovor biti „snažan i jasan“ i da neće dozvoliti iransku vojnu nazočnost na sirijskom teritoriju.

 

 Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like