Rusko Vijeće sigurnosti zasijedalo zbog novih američkih sankcija

Ruski predsjednik Vladimir Putin predsjedao je sjednicom ruskog Vijeća sigurnosti na temu mogućeg uvođenja novih američkih sankcija, priopćio je u petak, 10. kolovoza, glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov.

„Naglašena je potpuna nezakonitost takvih poteza s gledišta međunarodnog prava“, izjavio je Peskov.

Na sjednici su, osim predsjednika države, nazočili i predsjednik ruskog parlamenta (Dume) Vyacheslav Volodin, čelnik administracije predsjednika Putina Anton Vaino, tajnik Vijeća sigurnosti Nikolay Patrushev, ministar obrane Sergey Shoygu i direktor FSB-a Aleksandar Bortnikov i td.

Podsjećamo: ovaj tjedan američki State Department izvijestio je o novim sankcijama protiv Rusije zbog „korištenja Rusije kemijskog oružja“ u Velikoj Britaniji, u aferi Skripalj.

Nove sankcije sastoje se od dvaju paketa: prvi, koji stupa na snagu za 15-ak dana, odnosi se na zabranu isporuka Rusiji elektronskih uređaja i višenamjenskih proizvoda; i drugi, koji se može uvesti za 90 dana, uključuje zabranu letova ruskog zračnog prijevoznika Aeroflota u SAD i gotovo potpunu zabranu američkog izvoza u Rusiju. Pri tom Washington izjavljuje kako je spreman odustati od prvog paketa sankcija uz rusko jamstvo da neće primjenjivati kemijsko oružje i ukoliko Moskva omogući provjere promatračima UN-a „na licu mjesta“.

U Kremlju su nove sankcije nazvali protuzakonitim, a formulaciju njihovog uvođenja „kategorički neprihvatljivom“. Ruski predsjednik vlade Dmitry Medvedev danas je kazao kako će se daljnje proširenje američkih sankcija moći smatrati objavom ekonomskog rata protiv Rusije i da će na „taj rat biti nužno reagirati – ekonomskim mjerama, političkim metodama, a u slučaju nužde i drugim sredstvima. Naši američki partneri to moraju razumjeti“.





 

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like