„Rutube“ – Rusija može potisnuti „YouTube“ sa svog tržišta

Vrlo složeni odnosi između Rusije i Zapada pred Moskvom otvaraju različite izazove, između ostalog i one koji se odnose na popularne zapadne društvene mreže i internetske platforme koje imaju sve veći utjecaj na široku javnost, poglavito mladu populaciju. Neugodnosti koje su posljednjih mjeseci u smislu slobode njihovog korištenja imali ruski korisnici društvenih mreža, prije svega Facebooka i YouTube, poglavito u vrijeme „afere Navaljni“ i oporbenih prosvjeda početkom ove godine, dovele su do intenziviranja napora u smislu pronalaska domaćih alternativa. One su se razvijale i bez spomenutih problema (postoji i niz popularnih ruskih društvenih mreža poput Vkontakte), ali su sada dobile na intenzitetu. O tome svjedoči i slijedeća vijest koju je objavio medij Eadaily:

Roman Maksimov, predsjednik uprave ruskog video hostinga Rutube, govorio je o izgledima za razvoj strukture koja bi se na kraju mogla natjecati s najeminentnijim inozemnim producerom video sadržaja.

Na pitanje postoji li vjerojatnost zatvaranja YouTubea u Rusiji, što je postavljeno na marginama tekućeg Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, Maksimov je odgovorio kako daljnji razvoj stanja ovisi o interakciji te inozemne tvrtke s ruskom vladom.

„Koliko sam shvatio, postoji određeni nedostatak oko slaganja u stavovima kako komunicirati sa sadržajima koji su ilegalni na teritoriju Ruske Federacije. Druga je stvar blokiranje ruskih sadržaja na YouTube prema pravilima američkog zakona. …Teško je reći hoće li biti zatvoren ili ne, jer to ne ovisi o nama, već o vladi.”

Prema njegovim riječima, nije potrebno zatvoriti stranu uslugu video hostinga jer je mnogo ljudi „koji (rade) kao poduzetnici, kao blogeri, kao i TV kanali. Oni objavljuju svoj sadržaj i zarađuju na njemu“.

Istodobno je rekao kako Rutube, kao alternativna platforma, može ponuditi slične uvjete koje YouTube ima danas.





“Vjerojatno ga trenutno ne možemo zamijeniti za 100 posto, ali postupno, s vremenom, nećemo biti gori, a negdje čak i bolji od konkurencije u pogledu pokazatelja publike i funkcionalnosti”, naglasio je Maksimov.

Dodali bismo kako je Kina u ovom pogledu već odavno odmakla, neusporedivo više od Rusije, i za svoje (ali i za globalno) tržište stvorila vlastite nezavisne popularne platforme i društvene mreže. To je Peking već odavno prepoznao kako pitanje vlastite nacionalne sigurnosti.

Međutim, ako uzmemo u obzir da je Holding Gazprom-media kupio Rutube u prosincu prošle godine, čini se kako ta platforma neće imati prevelikih problema financijske prirode.





 

Komentari

komentar

You may also like