S. Arabija hoće rusko oružje: balističke rakete Iskander, Su-35, …?

Rusija i Saudijska Arabija u ponedjeljak su potpisale sporazum o razvoju vojne suradnje dviju zemalja, objavila je u utorak, 24. kolovoza, televizija Al-Arabiya.

“Danas sam potpisao sporazum sa zamjenikom ruskog ministra obrane generalbojnikom Aleksandrom Fominom između Kraljevstva i Ruske Federacije s ciljem razvoja zajedničke vojne suradnje između dvije zemlje”, napisao je na Twitteru zamjenik ministra obrane Saudijske Arabije princ Khalid bin Salman.

Danas ranije zamjenik saudijskog ministara obrane sastao se s ruskim ministrom obrane Sergejem Shoiguom kako bi “istražili načine za jačanje vojne suradnje” između dvije zemlje.

“Razgovarali smo o našim zajedničkim naporima za očuvanje stabilnosti i sigurnosti u regiji i razmotrili zajedničke izazove s kojima se naše zemlje suočavaju”, dodao je princ Khalid.

Detalji rusko-saudijskog sporazuma, potpisanog na marginama Međunarodnog vojno-tehničkog foruma Army-2021 u Moskvi, nisu objavljeni.

Tijekom sastanka s izaslanstvom Saudijske Arabije, ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je kako je rusko MO posvećeno dinamičnom razvoju vojno-tehničke suradnje sa saudijskim kraljevstvom „po čitavom spektru pitanja od zajedničkog interesa”.





Rijad bi mogao biti zainteresiran za rusko oružje zbog činjenice da je nova administracija Bijele kuće, na čelu s Joeom Bidenom, ranije izrazila namjeru uvjetovati provedbu obrambenih ugovora SAD-a s dvije monarhije Perzijskog zaljeva – Saudijskom Arabijom i UAE pitanjem stanja i zaštite ljudskih prava. Zapadni analitičari istaknuli su ruske obrambene i udarne sustave za koje je saudijska strana iskazivala interes prethodnih godina: protuzračni raketni sustavi S-400, teški sustavi bacača vatre TOS-1A Solntsepek, višenamjenski lovci Su-35, operativno-taktički raketni sustavi Iskander-E “.

 

Komentari

komentar





You may also like