" /> S. Arabija nezadovoljna: Tillerson je „zauzeo katarsku stranu“ | Geopolitika News

S. Arabija nezadovoljna: Tillerson je „zauzeo katarsku stranu“

Američki državni tajnik Rex Tillerson završio je svoju mini turneju po arapskim zemljama Perzijskog zaljeva posjetom saudijskom gradu Jeddahu (Džeda) na obali Crvenog mora. Prethodno je posjetio Kuvajt i Katar. Tema svih njegovih razgovora bila je samo jedna – riješenje katarske krize.

Prije reakcija iz Saudijske Arabije, Geopolitika.News želi podsjetiti kako je u svojoj četverodnenoj turneji američki državni tajnik 11. srpnja u Dohi razgovarao s katarskim emirom Tamimom bin Hamadom al-Thanijem. Rex Tillerson je nakon razgovora izjavio kako stavove Dohe u sukobu s četiri arapske države smatra „vrlo razumnim“. Tom prigodom potpisan je i američko-katarski memorandum o borbi protiv terorizma i financiranja ekstremističkih organizacija. Međutim, odmah nakon njegovog potpisivanja oglasili su se i predstavnici vlada „arapskog kvarteta“ (Saudijska Arabija, UAE, Egipat, Bahrein) koji su memorandum proglasili „nedovoljnim“.

U srijedu je, u Jeddahu, američki državni tajnik Rex Tillerson razgovarao sa saudijskim kraljem Salmanom ibn Abdulazizom al-Saudom, kao i  tamošnjim ministrom vanjskih poslova Adelom al-Jubeirom i njegovim egipatskim i kolegom iz UAE. Detalji razgovora nisu priopćeni, a nema niti naznaka bilo kakvog napretka u postizanju dogovora oko katarske krize, priopćila je agencija Associated Press.

Upravo je navedeni sporazum SAD-a i Katara, koji je izazvao kritike Rijada, bio i razlog bezrezultatne misije državnog tajnika jer je „Tillerson od samog početka krize zauzeo stranu Katara“, piše u svom članku u panarapskoj novini „Asharq Al-Awsat“ Abdulrahman al-Rashid, glavni direktor televizije „Al-Arabia“, koja je u vlasništvu Saudijske Arabije.

„Tillerson je morao shvatiti kako samo usložnjava i bez toga krajnje teška pitanja i da produbljuje krizu“, napisao je Al-Rashid i time posredno prenio službeni stav Rijada.

Washington je prethodno izjavio kako američka strana od posjeta svog državnog tajnika ne očekuje napredak u riješenju katarske krize. Ona se, kazano je u State Departmentu,  može produžiti još „nekoliko dana, čak i nekoliko mjeseci“.

Rekli bismo, prilično nerealni optimizam s obzirom na aktualnu retoriku prosaudijskog protukatarskog saveza.

Top of Form
Bottom of Form

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like