S. Arabija obustavila izvoz nafte kroz tjesnac Bab-el-Mandeb

Saudijska Arabija odlučila je zaustaviti svoj izvoz nafte kroz tjesnac Bab-el-Mandeb nakon napada jemenskih pobunjenika – huta, na tanker u Crvenom moru, izjavio je ministar energetike, industrije i mineralnih resursa te zemlje Khalid al-Falih.

„Kraljevstvo će žurno zaustaviti sve isporuke nafte koje prolaze kroz Bab-el-Mandeb, do onog trenutka kada će plovidba postati sigurna“, izjavio je saudijski ministar. U srijedu u jutro, jemenski pobunjenici iz pokreta „Ansar Allah“ (tzv. huti) napali su tanker za prijevoz nafte u vlasništvu Saudijske Arabije, u Crvenom moru. Prema ministrovim riječima, napadnuta su dva tankera „Saudijske nacionalne transportne tvrtke“, a svaki od njih prevozio je 2 milijuna barela nafte. Jedan od njih pretrpio je neznatna oštećenja i remorkeri ga odvlače u najbližu saudijsku luku. Nitko od članova posade nije stradao.  Saudijski ministar također je kazao, kako bi izlijevanje nafte u more moglo dovesti do ekološke katastrofe, i dodao, kako jemenski pobunjenici predstavljaju neposrednu ugrozu za svjetsku trgovinu i plovidbu u tjesnacu Bab-el-Mandib i Crvenom moru.

foto: saudijska naftna infrastruktura

Televizija !Al-Masira!, koja je pod nadzorom jemenskih huta, priopćila je kako su pobunjenici napali saudijski vojni brod „Dammam“ uz zapadnu obalu zemlje (Jemena), koji sudjeluje u arapskoj vojnoj koaliciji u Jemenu.

Kroz taj tjesnac prolazi važan dio međunarodne trgovine, uključno i glavne isporuke energenata.

Saudijska Arabija ima mogućnost kompenziranja dijela prijevoza nafte spomenutim tjesnacom posredstvom povećanja isporuka kroz svoja dva terminala na Crvenom moru, kroz naftovod Istok-Zapad, kapaciteta 5 milijuna barela dnevno.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like