S. Arabija računa na dobre odnose sa SAD-om i pod vodstvom Bidena

Saudijska Arabija optimistična je glede budućnosti svojih veza sa Sjedinjenim Državama pod novom administracijom na čelu s predsjednikom Joeom Bidenom, izjavio je 22. siječnja za panarapsku televiziju Al-Arabiya saudijski ministar vanjskih poslova Faisal bin Farhan al-Saud. 

Ministar je izjavio kako su vanjskopolitička imenovanja od strane Joea Bidena “pokazala razumijevanje zajedničkih problema”.

” Bidenova administracije vidjet će da imamo zajedničke ciljeve oko stanja u Jemenu”, kazao je ministar, pri tom upozorivši kako tamošnji šijitski pobunjenički pokret Ansar Allah (Huti) iza kojeg stoji Iran, “mora shvatiti da je prestanak neprijateljstava u interesu Jemena”. “Huti će pridonijeti postizanju rješenja ako odluče da su interesi Jemena najvažniji”, rekao je saudijski šef diplomacije.

Podsjetio je kako su Sjedinjene Države nedavno Ansar Allah stavile na svoj popis terorističkih organizacija, i kazao kako je ta odluka “bila opravdana”.

Saudijski ministar pozvao je “iranski režim da promijeni mentalitet i usredotoči se na dobrobit svojih građana”. Kazao je kako su česti pozivi Irana za obnovu dijaloga s monarhijama Perzijskog zaljeva bili samo dio pokušaja skretanja pozornosti od vlastitih problema i da nisu iskreni. Zato Saudijska Arabija, kako kaže Faisal bin Farhan al-Saud, nudi Iranu „ruku mira, ali on (Iran) na sebe ne prihvaća nikakve obveze“.

 





 

 

Komentari

komentar





You may also like