S. Arabija ucjenjuje Rusiju da mora najviše smanjiti proizvodnju nafte

Uoči planiranog sastanka OPEC+ u Beču idućeg ponedjeljka Rijad je Moskvi dao ultimatum, zatraživši da Rusija više od drugih proizvođača smanji proizvodnju nafte. Upravo to može biti glavna prepreka u pregovorima (info: Bloomberg).

Zemlje proizvođači razmatraju smanjenje proizvodnje nafte za 10% tj. za 10 milijuna barela dnevno. Saudijska Arabija inzistira na tome da udio Rusije, UAE i Iraka od te količine bude 1,5 milijuna barela, dok bi ona sama smanjila proizvodnju za 3 milijuna barela. Takav prijedlog je naizgled pošten, kada se ne bi uzelo u obzir da je Rijad u travnju povećao proizvodnju nafte za 2,5 milijuna barela dnevno, UAE za 1 milijun, Irak za svega 200 tisuća, a Rusija uopće nije povećavala proizvodnju. Na vodeće članice OPEC+ time bi  se odnosilo smanjenje proizvodnje za 3,8 milijuna barela od ukupno planiranih 10 milijuna.

Na taj način, ukoliko bi se suglasila s prijedlogom Rijada, ruske tvrtke morale bi smanjiti proizvodnju za 1,5 milijuna barela, a saudijska tvrtka Saudi Aramco za 500 tisuća barela.

SAD, koje su vodeći proizvođač nafte u svijetu zahvaljujući proizvodnji iz škriljevca i ne sudjelovanju u prijašnjem sporazumu OPEC+ o ograničenju proizvodnje, za sada se nisu jasno izjasnile o svom sudjelovanju u mogućem novom sporazumu. Predsjednik Donald Trump izjavio je kako će pad proizvodnje u njegovoj zemlji doći automatski: „Oni (proizvođači) već smanjuju. To je tržište, ponuda i potražnja“.

 

Komentari

komentar





You may also like