S. Arabija se zalaže za „popravke“ nuklearnog sporazuma s Iranom

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir je u utorak, 16. siječnja, nakon sastanka s belgijskim kolegom  Didierom Reyndersom u Bruxellessu, prozvao Iran „najvećim izvorom opasnosti“ u bliskoistočnoj regiji zbog njegove uloge u Libanonu, Jemenu i Siriji (info: televizija Al Arabia).

„Iran opskrbljuje (jemenske) pobunjenike-hute raketama kojima se napada Saudijska Arabija“, izjavio je Jubeir, dodavši, kako „nuklearni sporazum s Iranom zahtjeva poboljšanja, kako bi se spriječilo Teheran u obogaćivanju urana“.

Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders, s druge je strane ukazao na „optimalan“ karakter postojećeg sporazuma s Iranom o njegovom nuklearnom programu, istodobno priznavši nužnost razgovora s Teheranom o „problemu balističkih raketa i ratova u regiji“.

Iz riječi belgijskog šefa diplomacije vidljivo je kako se one naslanjaju na službeni stav Europske unije po tom pitanju, koji se protivi jednostranim američkim izmjenama ili odbacivanju međunarodnog sporazuma s Iranom, potpisanog u srpnju 2015.g. u vrijeme Obamine administracije, između Teherana i tzv. šestorice – SAD-a, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Prije nekoliko dana američki čelnik Donald Trump odgodio je na četiri mjeseca svoju konačnu odluku o tom pitanju, ali i pozvavši (svojevrsnim ultimatumom) američke saveznike u Europi da slijede njegov primjer i prihvate unošenje izmjena u sporazum s Iranom, kao i da uvedu sankcije protiv iranskog Korpusa straže islamske revolucije i da terorističkom organizacijom proglase libanonski šijtski pokret Hezbollah i sl., jer će u protivnom, nakon isteka tog roka, SAD samostalno izići iz sporazuma i iznova aktivirati sankcije protiv Irana, zamrznute nakon potpisivanja spomenutog sporazuma (vidi poveznicu ispod teksta). U tom svjetlu i današnji posjet saudijskog ministra vanjskih poslova Bruxellesu treba promatrati kao pritisak na glavne članice EU da se priklone Trumpovom stavu o nužnosti promijena iranskog nuklearnog sporazuma, kojeg u tome podupiru jedino Izrael i Saudijska Arabija s njezinim zaljevskim satelitima – malim arapskim monarhijama.

S druge strane, Teheran je 13. siječnja izjavio kako odbacuje bilo kakve razgovore na temu promijena potpisanog međunarodnog sporazuma, ali i jasno upozorio, kako nema govora o povezivanju bilo kakvih „drugih pitanja“ sa spomenutim sporazumom. U slučaju njegovih bilo kakvih jednostranih izmjena, Iran će se povući iz sporazuma i prestati ispunjavati preuzete obveze koje iz njega proizlaze, a koje do sada, prema izvješćima Međunarodne organizacije za atomsku energiju (nadležne za nadzor provedbe sporazuma), u potpunosti ispunajva.
Zoran Meter: TRUMP POD PRIJETNJOM IZOLACIJE ODGODIO ODLUKU O IRANSKOM NUKLEARNOM SPORAZUMU

 

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like