S. i J. Koreja žele osnovati zajedničku gospodarsku zonu

Sjeverna i Južna Koreja razmatraju mogućnost stvaranja posebne, ujedinjene ekonomske zone, izjavio je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in.

Južnokorejski čelnik izjavio je i slijedeće: „Na Korejskom poluotoku mora se uspostaviti mir. Nakon potpune denuklearizacije Južna i Sjeverna Koreja postići će punu gospodarsku suradnju.“ Naglasio je i kako će „ekonomska integracija omogućiti kvalitetno poboljšanje razvoja regije i otvoriti nova radna mjesta, kao i utjecati na razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

Već je ranije rečeno kako je južnokorejska vlada predložila da se do kraja ove godine povežu željezničke i cestovne mreže dviju zemalja, a prije nekoliko dana provladin sjevernokorejski medij naglasio je i nužnost konačnog potpisivanja mira između dviju Koreja kako bi se i formalno okončao građanski rat koji je trajao od 1950. do 1953.g., a završio je jedino potpisivanjem sporazuma o prekidu vatre. Međutim, SAD smatraju kako još nije došlo vrijeme za potpisivanje trajnog sporazuma o miru između dviju susjednih zemalja.

SAD se protive službenom proglašenju kraja rata između dviju Koreja

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like