S Iranom nema šale: Amerikanci ispali hice upozorenja u Perzijskom zaljevu

Teheran američku vojno-pomorsku nazočnost u Perzijskom zaljevu smatra glavnim destabilizirajućim čimbenikom u regiji i prijetnjom za vlastitu nacionalnu sigurnost. Iran ustrajava u zahtjevima da se sve strane vojne snage povuku iz Perzijskog zaljeva

U Perzijskom zaljevu brodovi američke mornarice otvorili su vatru upozorenja nakon približavanja iranskih mornaričkih glisera. Nakon toga, potonji su se povukli na sigurnu udaljenost.

Patrolni brod američke mornarice ispalio je hice upozorenja dok su mu se gliseri, koji pripadaju iranskom Korpusu straže islamske revolucije (IRGC) približavali u Perzijskom zaljevu.

Prema službi za medije američke mornarice, 26. travnja tri su se iranska brza broda približila američkim ratnim brodovima u međunarodnim vodama “s nepoznatim namjerama”.

Posade američkih brodova nekoliko su puta preko zvučnika pozvale iranske čamce da zaustave manevre, nakon čega je ophodni brod ispalio nekoliko hitaca upozorenja, a čamci su se povukli na sigurnu udaljenost.

Gliseri IRGC također su, navodno, 2. travnja opkolili dva broda američke obalne straže. Prema navodima vojske, pratili su američke brodove puna tri sata.





Podsjećamo: službeni Teheran američku vojno-pomorsku nazočnost u Perzijskom zaljevu smatra glavnim destabilizirajućim čimbenikom u regiji i prijetnjom za vlastitu nacionalnu sigurnost. Iran ustrajava u zahtjevima da se sve strane vojne snage povuku iz Perzijskog zaljeva koji treba pripadati samo zemljama koje na njega imaju izlaz. U tom kontekstu vrši stalni vojni pritisak i povremene provokativne aktivnosti prema američkim pomorskim snagama koje znaju prerastati i u incidente. Inače, sjedište američke V. flote nalazi se u Bahreinu, većinski šijitskim stanovništvom naseljenoj zaljevskoj monarhiji čija je dvorska elita iz redova manjinskih sunita okrenuta i potpuno ovisna o suradnji sa Saudijskom Arabijom.

Teheran je poglavito osjetljiv na povrede iranskih teritorijalnih voda ili svog zračnog prostora, pa su tako poznati i događaji od prije nekoliko godina, o zauzimanju jednog američkog broda (koji je navodno slučajno zalutao u iranske vode) od strane iranske mornarice i držanja njegovih mornara kao taoca, kao i obaranje američke bespilotne letjelice (drona) u iranskom zračnom prostoru na jugu Perzijskog zaljeva – i to u vrijeme mandata Trumpove administracije, kada je napetost u američko-iranskim odnosima dosegla vrhunac.

 





Iran je, zapravo, jedna od rijetkih zemalja svijeta koja se ne ustručava primijeniti vojna sredstva i metode protiv američkih vojnih ciljeva ako ovi povrijede njegov suvereni teritorij.

Drugdje se na takve stvari obično reagira oštrim prosvjedima, diplomatskim notama i sl. Dovoljno je podsjetiti na vojne incidente u Južnokineskom moru ili Tajvanskom tjesnacu prilikom prolaska američkih vojnih brodova u zonama koje Kina smatra svojim akvatorijem. Tada redovito slijede stota, dvjestota ili koja već po redu posljednjih godina i desetljeća oštra upozorenja Pekinga Washingtonu i izrazi krajnjeg nezadovoljstva zbog „nepoštivanja kineskog suvereniteta“. Iran, umjesto riječi, radije konkretno djeluje. I kao takav očito ima uspjeha, o čemu svjedoče i nastojanja nove američke administracije na čelu s Joe Bidenom da smanji tenzije u američko-iranskim odnosima.

 

Komentari

komentar

You may also like