S. Koreja lansirala balističke rakete u Japansko more: Tokio oštro prosvjeduje

Sjeverna Koreja je, u srijedu, 15. rujna, izvršila lansiranje dviju raketa, vjerojatno balističkih, u smjeru Japanskog mora, zbog čega je japanski premijer Yoshihide Suga objavio prijetnju sigurnosti svoje zemlje.

Informaciju o ovom lansiranju objavila je japanska obalna straža, prema čijim je navodima interval između lansiranja bio je oko pet minuta. Projektili su pali izvan japanskih teritorijalnih voda i isključive gospodarske zone, a sličnu ocjenu onoj vojnoj dala je i japanska vlada koja je naglasila kako trenutačno analizira primljene informacije.

“Ovo je nečuven čin koji predstavlja prijetnju stabilnosti i sigurnosti naše zemlje i regije”, izjavio je premijer Yoshihide Suga, najavivši kako će danas sazvati hitni sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost radi rasprave o trenutačnom stanju. Ovaj je čin Pjongjanga proglasio “kršenjem dosadašnjih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a”, naglasivši pri tom da  Tokio oštro prosvjeduje i osuđuje ove postupke.

Japansko Ministarstvo obrane također je potvrdilo ovu informaciju i potez Sjeverne Koreje nazvalo “ozbiljnim problemom za cijelu međunarodnu zajednicu, uključujući Japan”.

Podsjećamo: Sjeverna Koreja je 13. rujna objavila o uspješnim testiranjima nove krstareće rakete velikog dometa, lansiranih 11. i 12. rujna. Pjongjang tvrdi kako su tom prigodom pogođeni ciljevi na udaljenosti od 1,5 tisuća km.

Kako navodi medij Eadaily, dan nakon te objave, visoki diplomati iz Japana, Sjedinjenih Država i Južne Koreje održali su u Tokiju trilateralni sastanak o dugoročnim pokusima Sjeverne Koreje. Dogovorili su se za nastavak bliske suradnje u cilju denuklearizacije Korejskog poluotoka, za što će koristiti kombinacija dijaloga s Pjongjangom i pritiska na njega sankcijama.





Komentari

komentar

You may also like