S. Koreja lansirala balističku raketu prema Japanskom moru

Sjeverna Koreja je 3. kolovoza izvršila novo lansiranje balističke rakete u smjeru Japanskog mora, izjavili su južnokorejski mediji pozivajući se na vojne izvore te zemlje.

Lansiranje je izvršeno iz regije Huanh-Namdo, a duljina leta rakete iznosila je tisuću kilometara. Američki vojnici evidentirali su dva lansiranja raketa: jedna od njih eksplodirala je u zraku nedugo nakon lansiranja, a druga je preletjela iznad Sjeverne Koreje i pala u Japansko more. Prema informacijama američkog Strateškog zapovjedništva, radi se o raketama tipa „Nodon“, srednjaga dometa.

Japanska vlada je odmah Pjongjangu uputila oštar prosvjed, izjavivši, kako je raketa pala u isključivi gospodarski pojas Japana – 250 kilometara zapadno od poluotoka Oga i prefekture Akita. Japanski premijer Shinzo Abe naredio je vojnim snagama „održavanje pripravnosti za nepredviđene posljedice“.

Posljednje testiranje balističkih raketa Sjeverna Koreja je izvršila sredinom srpnja ove godine, a tamošnja vlada je pritom izjavila kako su se vježbe odnosile na zadaće koje uključuju napade na pomorske i zračne luke njihovog južnog susjeda. Radilo se o raketama „Scud“, dometa 500-600 kilometara.

Stanje na Korejskom poluotoku zaoštrilo se početkom 2016. godine, kada je Sjeverna Koreja izvršila testiranja atomskog naoružanja i lansirala balističke rakete.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like