S ukrajinskih bojišnica: ukrajinski napad na centar Donjecka, ruski napad na Nikolajev

Najmanje šest osoba je poginulo, a 20 ih je ozlijeđeno u posljedicama granatiranja središta Donjecka od strane ukrajinske vojske, priopćio je stožer teritorijalne obrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike – DNR.

Granate su pogodile klasičnu gimnaziju i dvije škole, navode ruski državni mediji. Među poginulima je i dijete rođeno 2009. godine.

Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin napomenuo je da su još dvije osobe poginule u stambenim područjima grada. Sugerirao je da je granatiranje izvršeno teškim topničkim oruđem koje su Sjedinjene Države isporučile ukrajinskoj vojsci, navodi Russia 24.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov izjavio je danas da je tijekom ruske specijalne operacije u Ukrajini izvršen topnički udar na brodogradilište Ocean u Nikolajevu, pri čemu je uništeno više od 15 ukrajinskih tenkova i borbenih vozila pješaštva, kao i pet topničkih oruđa velikog kalibra.

Čečenska strana potvrdila je uspostavu kontrole nad gradom Sjeverodonjeckom, smještenim u Luganskoj regiji.

Prema riječima zapovjednika specijalnog odreda Ahmat, Aptu Alaudinova, u intervjuu za televiziju Rossiya 24 , stambeni sektor toga grada trenutačno se čisti od mina. Od nedjelje navečer je očišćeno 70% stambenog sektora , navedeno je.





Trenutačno se borbe vode i u susjednom gradu Lisičansku, a postrojbama samoproglašene Luganske Narodne Republike – LNR u tome pomažu čečenski specijalci, navodi isti medij.

Ukrajinskim gubitkom Lisičanska čitava regija Lugansk, odnosno samoproglašena LNR došla bi pod kontrolu lokalnih vlasti, čije su postrojbe već ranije najavile svoje sudjelovanje u daljnjim vojnim operacijama ruskih snaga i snaga susjedne DNR.

U nedjelju je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio susjednu Harkovsku regiju i istoimeno milijunsko administrativno središte, koji je drugi ukrajinski grad po veličini.





U Harkovu se predsjednik sastao s vojnicima i održao sastanak o stambenom fondu, objavio je na Telegram kanalu Andriy Yermak, voditelj Ureda ukrajinskog predsjednika.  Ukrajinski mediji napominju da je Zelenski napustio Kijevsku regiju prvi put od početka ruske vojne intervencije.

Komentari

komentar

You may also like