SAD: 24 ruska diplomata moraju napustiti državu

Iz ruske ambasade u Washingtonu obavijestili su kako su im iz SAD-a rekli da 24 ruska diplomata trebaju napustiti SAD do 3. rujna ove godine, prenosi Reuters. Službeno, ali vjerojatno ne i pravo objašnjenje jest da im ističu vize koje se neće obnoviti.

Ruski veleposlanik Anatolij Antonov nije rekao krije li se iza odluke Amerike neki konkretan spor. Također, iz Washingtona nisu htjeli komentirati odluku.

“Skoro svi oni trebaju napustiti državu i neće biti zamjenjeni. Razlog je taj što je Washington naglo postrožio proces izdavanja viza “-kazao je ruski veleposlanik jučer u intervjuu za National Interest.

Iako nema još saznanja o tome što je uzrokovalo ovakvu naglu odluku SAD-a, odnos između ove dvije države na niskim je granama već neko vrijeme. Protjerivanja diplomata, sankcije i prozivke (Biden je Putina nazvao “ubojicom) obilježavaju odnos između ove dvije velesile ove godine. Odnos se malo popravio nakon prvog sastanka Bidena i Putina u Ženevi 16. lipnja. Ipak, sastanak je bio formalan i bez mnogo konkretnih dogovora.

“Nadamo se da će prevladati zdrav razum i da ćemo biti u stanju normalizirati život ruskih i američkih diplomata u SAD-u i Rusiji po principu reciprociteta.”- kazao je Antonov. Također, nadodao je da se nada kako će se nastaviti dijalog SAD i Rusije po pitanju cyber sigurnosti, prenosi Reuters.

Komentari

komentar





You may also like