SAD: Armenija i Azerbajdžan dogovorili novo primirje

Treća-sreća! Tako bismo nekako mogli nazvati sinoć pristiglu vijest iz Washingtona, prema kojoj su se se Armenija i Azerbajdžan ponovo dogovorili o primirju u Nagorno Karabahu. Dosadašnja dva primirja, dogovorena nakon pregovora u Moskvi, ono od 10. i od 18. listopada, održala su se tako dugo dok se „tinta nije osušila na papiru“, pa se ipak za nadati kako će ovoga biti više sreće s obzirom na goleme patnje i velike žrtve prije svega civilnog stanovništva, a onda i samih vojnika na obje strane.

Jučer su se u američkoj prijestolnici sastali ministri vanjskih poslova Armenije Zohrab Mnatsakanyan i Azerbajdžana Yeyhun Bayramov uz nazočnost američkog državnog tajnika Mikea Pompea, nakon čega je objavljena vijest o dogovorenom primirju, što je potvrđeno i na web stranici State Departmenta. Primirje stupa na snagu u ponedjeljak, 26. listopada, u 08:00 sati prema lokalnom vremenu. U službenom priopćenju navodi se slijedeće: „SAD su omogućile vođenje intenzivnih pregovora između ministara vanjskih poslova i supredsjedatelja Minske grupe (OESS-a), s ciljem da se Armenija i Azerbajdžan približe mirnom rješenju nagorno-karabahskog sukoba.“

Sve su strane potvrdile privrženost provedbi dogovorenih mjera, postignutih u Moskvi 10. listopada sukladno s izjavom supredsjedatelja Minske grupe OESS-a (predsjednika Rusije, Francuske i SAD-a) o Nagorno Karabahu od 1. listopada.

Postignuti dogovor o primirju potvrdio je i američki državni tajnik Mike Pompeo na svom tvitteru.

 

 
 

Komentari

komentar

You may also like