SAD bi od Turske mogle kupiti ruske PZO sustave S-400

Sjedinjene Države mogle bi od Turske kupiti ruske protuzračne sustave S-400, barem tako misli senator iz redova Republikanske stranke John Thune. Naime, on je upravo predložio amandman na američki vojni proračun za iduću godinu (NDAA), objavljen na web stranici Kongresa.

U dokumentu, međutim, nije navedeno, želi li i Ankara takav aranžman, kao niti to, ima li Turska ugovorno pravo na preprodaju tih raketnih sustava (koje je dobila u ljeto prošle godine) bez dozvole Moskve.

S druge strane, predsjednik senatskog Vijeća za međunarodne odnose Jim Rish, također republikanac, predložio je, očito ne slučajno već s ciljem dodatnog pritiska na turskog predsjednika Erdogana, amandman, kojim se uvode sankcije protiv Turske u skladu s američkim zakonom CAATSA – (zakon o protupotezima prema američkim protivnicima posredstvom sankcija – Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act).

Podsjećamo: SAD i NATO savez su krajnje nezadovoljni turskom kupnjom ruskih PZO sustava S-400, zbog čega je Kongres protiv Ankare odobrio uvođenje sankcija. Međutim, do sada su se one u praksi pokrenule samo vezano uz zabranu nastavka turskog sudjelovanja u programu proizvodnje američkog zrakoplova 5. generacije F-35 i njegovoj isporuci turskim zračnim snagama. Do sada se turski predsjednik Erdogan odlučno protivio američkim zahtjevima za odustanak od razmještaja ruskih sustava na za to predviđenim lokacijama na turskom teritoriju. Međutim, isto je tako vidljivo kako turska vojska to još uvijek nije učinila iako je Erdogan govorio kako će ti sustavi biti razmješteni u proljeće ove godine. Dakle i Ankara oko svega ovoga, očito, još uvijek kalkulira i traži po sebe najbolje rješenje. Pritom nikako nije isključeno da je ona, po tko zna koji put opet spremna za trgovinu, samo je za sada još uvijek nepoznanica je li joj to dozvoljeno i kroz kupoprodajni ugovor s ruskom stranom. Ukoliko je, može doći do zanimljive situacije prema kojoj SAD kupuju ruske protuzračne sustave, ali naravno, samo u svrhu normalizacije svojih odnosa s Turskom, kao ponajvažnijom saveznicom unutar NATO-a.

Komentari

komentar





You may also like