SAD bijesne zbog uspostave diplomatskih odnosa Kine i Salvadora

Nakon što je srednjoamerička država Salvador u utorak razvrgnula službene odnose s Tajvanom i uspostavila diplomatske odnose s Kinom, Bijela kuća izrazila je svoju zabrinutost i nezadovoljstvo takvom odlukom.

U priopćenju ureda za odnose s javnošću Bijele kuće navodi se kako je salvadorska vlada tu odluku donijela „netransparentnim putom“, i naglašava, kako će posljedice te odluke biti vidljive tijekom desetljeća.

Pomalo nestvarno djeluje tim povodom objavljeno priopćenje Bijele kuće, s obzirom na ukupnu američku vanjsku politiku tijekom mnogih desetljeća. Evo njegovog citata:

„Odgovor Salvadora na očigledno miješanje Kine u unutarnju politiku država Zapadne hemisfere u SAD-u izaziva veliku zabrinutost i to će dovesti do razmatranja naših odnosa sa Salvadorom.“

Osim toga, Bijela kuća upozorava kako se države, koje teže uspostavi ili proširenju odnosa s Kinom radi privlačenja državnih investicija, mogu razočarati u dugoročnoj perspektivi. „Ekonomski poticaji Kine stvaraju zavisnost i dominaciju, a ne partnerstvo“, navodi se u priopćenju Washingtona.

SAD je već ranije kritizirao uspostavu diplomatskih odnosa između dviju država, a kinesko Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je kako su Kina i Salvador nezavisne države i imaju pravo samostalno donositi odluke o tome, s kim će uspostavljati diplomatske odnose.





Podsjećamo: Salvador je već treća zemlja koja u posljednjih nekoliko mjeseci prekida odnose s Tajvanom. Prije njega to je učinila još jedna država iz američkog „dvorišta“ – Dominikanska Republika, a zapadno-afrička država Burkina Faso isti je potez najavila 24. svibnja. Trenutačno je u svijetu ostalo svega 17 država koje imaju službene odnose s Tajvanom. Nakon što je Salvador u utorak razvrgnuo odnose s Tajvanom, njegov ministar vanjskih poslova Carlos Castaneda i kineski šef diplomacije Wan Yi u Pekingu su potpisali zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između dviju država.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like