SAD blokirale rezoluciju VS o sukobu u pojasu Gaze; Turska opozvala veleposlanike iz SAD-a i Izraela

Kao što se moglo i predvidjeti, Sjedinjene Države blokirale su nezavisnu međunarodnu istragu o sukobima na granici Izraela i pojasa Gaze, tijekom kojih je do sada ubijeno više od 50 Palestinaca, a preko 1200 ih je ranjeno. Washington je odbacio prijedlog izjave od strane Vijeća sigurnosti, priopćila je njamačka agencija DPA, pozivajući se na svoje diplomatske izvore.

U prijedlogu Kuvajta, inicijatora današnjeg izvanrednog zasijedanja VS, također se poziva međunarodnu zajednicu na poštivanje ranije usvojene rezolucije VS UN-a o nedopustivosti prijenosa američkog veleposlanstva u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem. Washington je upravo to jučer učinio, što je izazvalo novi val nasilja u regiji ali i osude turskog državnog vrha i prosvjede diljem arapskih država.

Turska agencija Anadolu izvjestila je kako je predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponašanje Izraela prema Palestincima nazvao „genocidom“, a Izrael „terorističkom državom“. Službena Ankara će u znak prosvijeda opozvati svoje veleposlanike iz Washingtona i Tel Aviva. U Turskoj je, u ime solidarnosti s palestinskim narodom proglašen trodnevni dan žalosti. Erdogan je najavio sastanke s nizom svjetskih državnika, uključno i s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmutom Abbasom.

Sve se ovo događa u vrijeme ionako krajnje zaoštrenih odnosa u regiji nakon prošlotjednog američkog jednostranog povlačenja iz nuklearnog sporazuma s Iranom, što je izazvalo osude svih ključnih međunarodnih čimbenika, osim Izraela, Saudijske Arabije i njezinih zaljevskih satelita. Zbog opasnog i podlog poigravanja vječno vrućim bliskoistočnim emocijama,  i pokretanje velikog rata globalnih posljedica, ukoliko se želi, uistinu nije teško ostvariti. Samo što ovog puta krajnji rezultat takve „igre“ više nije unaprijed poznat, jer su se „karte“ u međuvremenu  „promiješale“, čvrsta savezništva raspukla, a sklapaju se neka -posve nova i neočekivana. Banditizam je kroz širom otvorena vrata ušao na međunarodnu političku scenu, instrumenti nadzora globalne sigurnosti sve su slabiji i bespomoćniji, a jedini „argument“  dijaloga postaje „snaga mišića“. Mali i slabi u takvoj velikoj igri nemaju što tražiti i snosit će, kao i uvijek, najveće posljedice.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like