SAD: Bombarder B-52H se zabio u ogradu i slomio krilo

Američki bombarder koji je izvodio rutinski let zabio se 12. studenog u ogradu i uništio si krilo, stoji u dokumentu objavljenom na društvenim mrežama. Incident se dogodio u Louisiani u bazi američkog ratnog zrakoplovstva Barksdale. Nema informacija o žrtvama, ali postoji materijalna šteta unutar baze, ali i na konstrukciji bombardera.

Na Twitteru kruži radni list kojim se centar za podršku obavještava o nesreći. Isprva se mislilo da je dokument krivotvorina, no novinari The Drive-a poslali su upit BBC-ju i dobili pozitivan odgovor da je radni list originalan i da je incident činjenica. Za sada nisu poznati drugi detalji o incidentu.

“Prilikom pozicioniranja zrakoplova, zrakoplov se zabio u ogradu izravno ispred zgrade MXG [održavanja]”, stoji u priopćenju koje je poslala 2. eskadrila za održavanje zrakoplova (AMXS 2.). Nije prijavljeno da ima ozlijeđenih. Svi dijelovi su uklonjeni s ograde i letjelice te postoje značajna oštećenja na vrhu desnog krila i prednjem krilu pored desnog vanjskog spremnika.”

Vojska nije htjela komentirati pojedinosti o uzroku nesreće. Poznato je da je srušeni B-52 bio na rutinskom letu, a stručnjaci tvrde da se zrakoplovi ovog tipa često koriste za internu komunikaciju ili poštu između američkih baza.

Stručnjaci kažu da će se prvo morati provjeriti stupanj oštećenja bombardera, ali sugeriraju da je popravak zrakoplova ovog tipa skup i dugotrajan. Davne 1962. godine proizveden posljednji B-52X. Američko zrakoplovstvo ima još 76 bombardera ovog modela i još uvijek su u aktivnoj civilnoj i vojnoj upotrebi.

Komentari

komentar





You may also like