SAD, Britanija i Australija najavile suradnju u pacifičkoj regiji

Australski premijer Scott Morrison razgovarao je s američkim predsjednikom Josephom Bidenom i britanskim premijerom Borisom Johnsonom o proširenju suradnje u ključnim područjima.

Australijski mediji izvješćuju 13. lipnja da je tema trilateralnih razgovora jačanje suradnje uslijed rastuće nestabilnosti u Indo-pacifičkoj regiji.

Prema novinama, čelnici triju zemalja razgovarali su o suradnji u ključnim strateškim, obrambenim, infrastrukturnim područjima, kao i o nizu pitanja vezanih uz zajednički razvoj novih tehnologija u energetskom sektoru, borbu protiv globalnog zatopljenja i metode reagiranja na hakerske prijetnje.

“Imali smo dobru priliku široko razgovarati o situaciji u indo-pacifičkoj regiji i vidjeti kako možemo surađivati ​​u budućnosti, jer danas situacija zahtijeva produbljivanje suradnje između naših zemalja”, rekao je australski premijer, citirajući objavu.

Morrison je naglasio da “savezništvo Australije, SAD-a i Velike Britanije nikada nije bilo tako snažno”, kao danas.

 „Mi zagovaramo stabilan, miran i otvoren Indo-pacifički prostor i slobodnu trgovinu u regiji. To je u našim zajedničkim interesima “, izjavio je australski čelnik.
Australski premijer na marginama summita G7 sastao se s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae Inom, japanskim premijerom Yoshihideom Sugom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel . Glavne teme razgovora bili su razvoj zdravstvenog sustava i spremnost svijeta na pandemije u budućnosti.

 

Komentari

komentar

You may also like