SAD će braniti Japan i nuklearnim oružjem

Sjedinjene Države potvrdile su svoju odlučnost u obrani Japana prema postojećem Ugovoru o međusobnoj suradnji i sigurnosnim jamstvima iz 1960. godine koristeći sva raspoloživa sredstva, uključujući nuklearno oružje. 

To je navedeno u izjavi koju je Bijela kuća objavila u petak, nakon razgovora koji su u Washingtonu održali američki predsjednik Joe Biden i japanski premijer Yoshihide Suga .

“Sjedinjene Države potvrđuju svoju nepokolebljivu potporu sigurnosti Japana u okviru Ugovora o međusobnoj suradnji i sigurnosnim jamstvima, koristeći čitav niz svojih mogućnosti, uključujući nuklearne”, navodi se u dokumentu.

Čelnici dviju država također su potvrdili da se peti članak bilateralnog sporazuma o sigurnosti odnosi na otoke Senkaku (Diaoyu) koji su pod japanskom kontrolom i koji su predmet teritorijalnog spora s Kinom.

Prema petom članku Ugovora iz 1960. godine o međusobnoj suradnji i sigurnosnim jamstvima između Sjedinjenih Država i Japana, svaka strana svaku vojnu agresiju na saveznika smatra prijetnjom svojoj nacionalnoj sigurnosti i u tom pogledu ima pravo djelovati u skladu s odredbama vlastitog ustava.
 

 

Komentari

komentar

You may also like