SAD će diplomaciju za Afganistan voditi iz Katara

Sjedinjene Države povukle su diplomatsko predstavništvo iz Afganistana i operacije će voditi iz Katara, rekao je jučer američki državni tajnik Antony Blinken dodavši da će Washington i dalje neumorno pomagati ljudima da napuste Afganistan, unatoč povlačenju američke vojske, prenosi AP:

Blinken je rekao da će Washington afganistansku diplomaciju voditi iz katarskoga glavnoga grada Dohe, uključujući konzularne poslove i pružanje humanitarne pomoći, te da će na čelu diplomatskoga tima biti Ian McCary, zamjenik šefa američke misije u Afganistanu.

Katar je dom najveće američke vojne baze na Bliskom istoku. Osim toga, ova mala, ali bogata zaljevska država ugostila je političko vodstvo talibana u egzilu još prije deset godina. Katar održava bliske veze i s talibanima i s Washingtonom i kao takav će biti diplomatska “spona” u narednim godinama.

“Počelo je novo poglavlje američkoga angažmana u Afganistanu. U njemu ćemo predvoditi diplomacijom”, rekao je Blinken. “Nastavit ćemo neumorno pomagati Amerikancima, stranim državljanima i Afganistancima da napuste Afganistan, ako tako odluče”, dodao je. Rekao je kako se pretpostavlja da je u Afganistanu ostalo više od stotinu, a manje od 200 Amerikanaca koji žele napustiti tu zemlju te da Washington pokušava utvrditi njihov točan broj. Evakuirano je više od 6000 Amerikanaca.

Više od 122 000 ljudi evakuirano je iz Kabula od 14. kolovoza, dan prije nego što su talibani vratili kontrolu nad zemljom.

Komentari

komentar





You may also like