SAD će humanitarno pomagati Afganistanu, ali ne i talibanskoj vladi

Američki Kongres vjerojatno će financirati UN i druge organizacije koje će dalje poslati pomoć Afganistanu, ali neće izravno financirati novu vladu predvođenu talibanima, rekli su u petak kongresni pomoćnici, a prenosi Reuters.

Sjedinjene Države bile su veliki donator Afganistana od invazije i rušenja talibana 2001. godine, izdvajajući stotine milijardi dolara za sigurnost, upravljanje, razvoj te humanitarne potrebe.

Kongresni pomoćnici demokrata koji kontroliraju oba doma kao i republikanaca rekli su kako su zakonodavci gotovo sigurni da će pružiti humanitarnu pomoć za raseljene Afganistance i izbjeglice, ali ne i za samu vladu, barem zasad.

“Bilo bi teško uvjeriti članove Kongresa da učine išta što bi izgledalo kao da se podržava talibansku vladu”, rekao je viši pomoćnik demokrata u Senatu. S tim se složio i viši republikanski pomoćnik u Senatu.”Republikanci apsolutno ne bi podržali davanje novca talibanima”, kazao je pomoćnik republikanaca, rekavši da ne žele dati novac sve dok Amerikanci i Afganistanci koji su radili sa Sjedinjenim Državama ne napuste Afganistan.

Dok pomoćnici kažu da postoji razumijevanje da će agencije poput Svjetskog programa za hranu i Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice trebati sredstva, republikanski izvor ističe da bi zakonodavci htjeli stroge uvjete o tome kako se novac troši.

Suradnik je rekao da bi Kongres mogao odobriti čak 144 do 279 milijuna dolara koje bi godišnje izdvajao za afganistanske humanitarne potrebe, ovisno o tome što agencije UN-a i druge utvrde da je potrebno.
Naime, oko pola gospodarstva Afganistana se temeljilo na pomoći i poticajima stranih zemalja. Talibani, ali i Afganistan su u problemu jer je takva pomoć mahom obustavljena, a MMF je blokirao sredstva Afganistana nakon pada Kabula. Mnogo od strane pomoći nije završilo tamo gdje je trebalo, a izvješća govore u velikoj korupciji u kojoj se mali dio Afganistanaca prilično obogatio.

 

Komentari

komentar

You may also like