SAD će kažnjavati svaki kontakt s Venezuelom! Rađa se nova “kubanska kriza”!

Sjedinjene Države prijete svjetskim naftnim tvrtkama sankcijama za bilo kakve veze s Venezuelom. Pod sankcijama se mogu naći čak i oni koji s tom zemljom razmjenjuju proizvode.

O novim prijetnjama od strane Washingtona priopćio je Reuters, pozivajući se na svoje izvore. Ključni moment sastoji se u tome, da Amerikanci ovaj put prijete sankcijama, čak ukoliko određeni poslovi ne ulaze pod mjere ograničenja, službeno objavljene od strane Washingtona. Drugim riječima, kršenjem će se smatrati bilo kakvi kontakti s Venezuelom: neposredni kontakti, trgovina preko posrednika ili zamjena proizvoda (laički rečeno: ti meni jabuke, ja tebi kruške).

Reutersovi izvori negoduju: SAD su uvele pravila, a nakon toga izjavljuju kako postoje i nepisana dodatna pravila, koje također treba poštivati. Uvođenje američkih sankcija protiv venecuelanskog naftnog sektora neposredno ne zabranjuje stranim tvrtkama obavljanje poslova s tom zemljom. Međutim, ovoga tjedna su se predstavnici State Departmenta povezali s velikim naftnim tvrtkama, kako bi im priopćili da američka vlada te sankcije razmatra puno šire nego je to izloženo u službenim dokumentima.

Ovome bismo dodali i naš komentar: Washington postaje sve nervozniji vezano uz ukupan razvoj stanja oko Venezuele. On je uložio značajne i financijske i političko-diplomatske i propagandne napore kako bi u toj zemlji došlo do brze smjene vlasti, za što je odabrao i sebi odanu političku figuru koja bi morala zamijeniti aktualnog predsjednika Nicolasa Madura, u osobi Juana Guaida – samoproglašenog predsjednika izvan bilo kakve za to predviđene ustavne i zakonske procedure. Međutim, koliko god ekonomsko stanje u zemlji bilo katastrofalno Maduro je još uvijek prilično stabilan na vlasti, opasnijih pukotina još uvijek nema u vojnoj i sigurnosnoj sferi, američke, politički motivirane operacije dostave humanitarne pomoći venezuelanskom narodu za sada su se pokazale bezuspješne i gube na snazi, a u međuvremenu Rusija i dalje demonstrira svoju punu potporu vladi u Caracasu, gdje su u nedjelju sletjeli novi ruski zrakoplovi s humanitarnom pomoći ali i vojnom opremom i stotinjak vojnih instruktora. Sve to po Washington ima slične konotacije s ruskim vojnim ulaskom u Siriju (iako to niti izdaleka nije tako, pa čak je i teško usporedivo, iako ima i bitnih jednakih elemenata, poput onih da Rusi u obje zemlje djeluju temeljem poziva službenih i od UN-a priznatih vlada, kao i temeljem ranije potpisanih međusobnih sporazuma o gospodarskoj, vojno-tehničkoj i drugoj suradnji) kojim je imidž SAD u bliskoistočnoj regiji i ne samo tamo itekako ozbiljno doveden u pitanje. Eventualni novi neuspjeh i po pitanju operacije rušenja predsjednika Madura (poput Bashara Assada u Siriji) u potpunosti bi urušio ugled SAD-a u svijetu, koje eto, niti u svom dvorištu više nisu u stanju „napraviti reda“. Naravno, čitavi geopolitički odnosi i u ovoj su priči puno složeniji i za njih je potrebna zasebna analiza. Ali i ovo je dovoljno za shvatiti kako po pitanju Venezuele za Washington ne ide sve prema planu, da raste nervoza i da se stanje, zato, vrlo lako može pretvoriti u svojevrsnu „modernu kubansku krizu“, u kojoj Trump, poput nekada Kennedya, zahtjeva odlazak Rusa (Sovjeta) ili će …

A Rusija je u Venezuelu uložila i dovoljno novca u zajedničke investicije (prije svega u energetski sektor) ali i izvezla dovoljno suvremenog naoružanja da ne namjerava tek tako (čitaj: bez ozbiljne trgvine sa SAD-om) prepustiti svoje novce i interese drugima, samo zato što se njima ne sviđa Maduro. A Amerikancima se s Rusima oko Venezuele baš i ne trguje jer to samo znači njihove dodatne ustupke na drugim dijelovima globalnih američko-ruskih bojišnica tj. jačanje ruskih pozicija u ostalom dijelu svijeta. Ali, kako stvari ukupno stoje, politička trgovina će prije ili kasnije morati doći na dnevni red odnosa Washington-Moskva.

Zoran Meter: POČELA AMERIČKO- RUSKO-KINESKA BITKA ZA VENEZUELU





Komentari

komentar





0 komentara

You may also like