SAD će nastaviti prebacivanje strateških bombardera uz ruske granice

Sjedinjene Države će vjerojatno nastaviti privremeno raspoređivati ​​svoje strateške bombardere B-1 u Norveškoj, izjavio je zapovjednik stožera američkog ratnog zrakoplovstva, general Charles Brown, odgovarajući, u srijedu, 17. veljače, na pitanje novinara TASS-a na internetskoj konferenciji za medije.

“Što se tiče bombardera B-1. Govorimo o sredstvima za osiguranje globalne zračne moći. Bombarderi B-1 i djelatne grupe naših bombardera sposobni su djelovati bilo gdje i u bilo koje vrijeme. Reći ću da možete očekivati ​​da svoje bombardere pošaljemo [praktički] u bilo koju točku i u bilo koje vrijeme. … Hoće li se to ponoviti u Norveškoj? Vjerojatno postoji dobra šansa [za to]. Kada? To se može dogoditi u bilo kojem trenutku”, odgovorio je američki general.

“Želim biti siguran da se figure redovito kreću na šahovskoj ploči i ne stoje ukorijenjene na mjestu, što bi nas učinilo vrlo predvidljivima. Ovo je ljepota zračnih snaga – sposobnost istinskog kretanja bilo gdje i bilo kada. Zbog toga možete očekivati ​​da ćete vidjeti više [američkih] bombardera koji će letjeti diljem svijeta”, dodao je zapovjednik američkog zrakoplovstva.

Podsjećamo: Europsko zapovjedništvo vojske SAD-a objavilo je 2. veljače kako američka strana po prvi puta raspoređuje bombardere B-1B Lancer u Norveškoj. Planirano je da eskadrila bude smještena u bazi Orland mjesec dana.

Na to priopćenje reagirala je ruska strana preko Ministarstva vanjskih poslova, koje je komentiralo kako Moskva ovaj američki potez smatra prijetnjom sigurnosti u regiji i da se radi o jačanju vojne aktivnosti Zapada u neposrednoj blizini ruskih granica. Očekuje se da će bombarderi letjeti u međunarodnom zračnom prostoru izvan Arktičkog kruga i u blizini sjeverozapadne obale Rusije, kazano je u ruskom MVP.

U skladu s rusko-američkim sporazumima o smanjenju strateškog napadačkog naoružanja, B-1 je preuređen na način da više ne može nositi nuklearno oružje. Ipak, ovaj zrakoplov, od tri tipa strateških bombardera u američkom arsenalu, sposoban je nositi najveći teret. Američko ratno zrakoplovstvo ima 67 takvih bombardera: u Teksasu (38) i Južnoj Dakoti (29). (info: Eadayli).





Komentari

komentar

You may also like