SAD će nastaviti uvoziti ruski uran

SAD je odustao od ruske nafte i plina, ali nije uspio zabraniti uvoz ruskog urana. Amerikanci ne mogu bez nuklearnog goriva iz Rusije.

Zabrana američkog predsjednika Joea Bidena uvoza ruske nafte, plina  i drugih energenata za potrebe SAD-a objavljena u utorak, ne uključuje zabranu uvoza ruskog urana za nuklearne elektrane, objavio je britanski Reuters pozivajući se na izvore upoznate s tom tematikom.

U SAD-u je izgrađeno 80-ak nuklearnih elektrana, oko 60 njih radi punim kapacitetom, a proizvode 20% ukupne električne energije u zemlji.

SAD nemaju vlastitu proizvodnju urana. Polovica nuklearnog goriva za američke nuklearne elektrane dolazi iz Rusije, Kazahstana i Uzbekistana.

Podsjećamo da je američki predsjednik Joe Biden 8. ožujka objavio odluku o zabrani uvoza nafte i plina iz Rusije za domaće tržište. EU nije podržala taj potez Washingtona i nastavit će kupovati ruske energente – naftu, plin, ugljen i naftne derivate. Paralelno s tim Europska komisija predstavila je ambiciozni plan nove energetske politike, koji bi do 2030. g. Europskoj uniji trebao osigurati prestanak uvoza ruskih energenata.

Rekli bismo, Rusiji sasvim dovoljan rok da preusmjeri europski segment izvoza svojih ugljikovodika na njima uvijek žedno veliko azijsko tržište. Rusku naftu i plin, neovisno o drugim azijskim zemljama, gotovo u cijelosti mogla bi “progutati” Kina (kako je to i dogovoreno 4. veljače u Pekingu na sastanku predsjednika dviju država Xi Jinpinga i Vladimira Putina odnosno delegacija dviju zemalja) – i to neovisno o povećanom dugoročnom kineskom uvozu ukapljenog plina (LNG) iz drugih zemalja, prije svega SAD-a i Katara. LNG je prije svega namijenjen kineskim priobalnim provincijama, dok bi onaj ruski, koji stiže postojećim (i predviđenim, budućim) plinovodima trebao biti namijenjen prije svega za potrebe kineskih unutrašnjih regija.





Radit će se, očito, o velikoj globalnoj energetskoj transformaciji ili tranziciji, u koju će definitivno biti uključeni i obnovljivi izvori energije. Ali oni tradicionalni (nafta, plin, ugljen) još će dugo biti nezamjenjivi, o čemu svjedoče i aktualna zbivanja, prije svega na europskom i američkom tlu – vezano uz nedostatak energenata i njihove podivljale cijene.

 

Komentari

komentar





You may also like