SAD će odgoditi pregovore s Iranom kako bi se konzultirali s Izraelom

Ovu nedjelju završila je i šesta runda pregovora u Beču između Irana, Kine, Rusije, Francuske, Njemačke, UK i SAD-a. U praksi to znači da Iran i SAD i dalje nisu uspjeli pronaći dogovor kojim bi se ograničila proizvodnja nuklearnog oružja od strane Irana, a zauzvrat podigle sankcije SAD-a prema Iranu. Nema službene informacije o tome kada je nova, sedma runda pregovora.

Daleko od toga su samo ovih 7 država zainteresirane za ishode pregovora. SAD se trude zastupati interese saveznika Izraela i Saudijske Arabije kojima iransko nuklearno naoružanje u susjedstvu nikako ne odgovara.

Netanyahu je do sada kategorički odbijao sudjelovati u pregovorima s Iranom te je smatrao da SAD ne trebaju pregovarati s državom čija vlast nije dovoljno pouzdana za održati ikakav dogovor. Usprkos nedavnim pozivima premjera Bennetta i zapovjednika vojske Kohavija da s Iranom (i novim iranskim predsjednikom) ne treba pregovarati, čini se da je Izrael ipak voljan utjecati na dogovore.  Moguće da su upozorenja ove dvojice čelnika Izraela bili diplomatski trikovi ili rezultat neusklađenosti nove izraelske vlade koja je politički i svjetonazorski prilično raspršena. Osim toga, moguće je da su iz Izraela shvatili da SAD želi svakako ostvariti dogovor uskoro, pa ako je već tako, onda im je bolje sudjelovati.

Izvor blizak američkom predsjedniku rekao je kako Washington želi odgoditi novu rundu pregovora u Beču dok ne čuje što želi nova izraelska vlada, prenosi Jerusalem Post.

Nova vlada Izraela planira poslati svoje stručnjake u glavni grad SAD-a kako bi detaljno razgovarali o tome koje sankcije podići Iranu, a koje zadržati te što tražiti od Irana. Osim toga, ovu nedjelju će se prvi puta sastati izraelski MVP Yair Lapid i američki državni tajnik Blinken u Rimu. Ovakav scenarij gotovo sigurno podrazumijeva nove zahtjeve prema Iranu. Stoga je jučerašnja najava iz Irana o tome da SAD diže većinu sankcija pretjerana i preuranjena.

Naime, poslanik Mahmoud Vaezi rekao je za Press TV kako će SAD maknuti sankcije na naftu i pomorski promet iz ere Trumpa. Osim toga, najavio je da će SAD maknuti sankcije prema 1040 osobe i institucije u Iranu.





Da ipak nije tako potvrđuje Heiko Maas iz Njemačke koji tvrdi da do završetka pregovora ima još “tvrdih oraha za razbiti”. Američki savjetnik za sigurnost Jake Sullivan navodi kako “imamo još dosta udaljenosti za prijeći” do rješenja u kojemu su sve strane zadovoljne.

Komentari

komentar





You may also like