SAD će odgovoriti na odluku Moskve o smanjivanju američkog diplomatskog osoblja u Rusiji

Washington žali zbog odluke Moskve o smanjivanju broja osoblja u američkoj diplomatskoj misiji u Ruskoj Federaciji i razmišlja o odgovoru na taj potez, izjavio je Sate Department.

U priopćenju se navodi: „Ta neopravdana mjera izaziva žaljenje. Mi procjenjujemo učinak tog smanjivanja i način kako na nj odgovoriti. Za sada druge komentare ne iznosimo.“

Prethodno je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert izjavila, kako je „SAD duboko razočaran i prosvjeduje“ u svezi odluke Moskve.

Podsjećamo, ruska odluka o protjerivanju određenog broja osoblja iz američke diplomatske misije u Rusiji, odgovor je na nedavno izglasavanje novih proturuskih sankcija od strane američkog Kongresa. Tom ruskom odlukom bit će izjednačen broj američkog diplomatskog osoblje u Rusiji s brojem ruskog koje je zaposleno u SAD-u, tj. sveden na broj od 455 osoba. Time će se broj američkog diplomatskog osoblja smanjiti za čak 755 osoba.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako je razlog ove odluke bio novi i ničim isprovocirani korak Washingtona o pogoršavanju odnosa s Moskvom, a rusko Ministarstvo vanjskih poslova je objavilo, kako će daljnji potezi ovisiti o reakciji Washingtona na ove ruske mjere.

Treba napomenuti i to, kako je administracija bivšeg predsjednika Baraka Obame, u zadnjim danima svog mandata krajem prosinca prošle godine, donjela odluku o smanjivanju broja ruskog diplomatskog osoblja i zapljeni nekoliko nekretnina u vlasništvu ruske diplomatske misije, koje su ruski diplomati koristili kao rezidencije za odmor. Moskva je dugo oklijevala s donošenjem protumjera po tom pitanju jer je znala kako taj potez nije učinila nova administracija na čelu s Donaldom Trumpom i nije željela usložnjavati njegov položaj, očekujući ukidanje odluke prethodne administracije. Međutim, nakon nedavnog izglasavanja zakona o novim proturuskim sankcijama od strane Kongresa, za koji je Bijela kuća najavila kako će ga predsjednik Trump potpisati, službena Moskva očito prestaje imati iluzije o stvarnom otpočinjanju dijaloga dviju strana o početku normalizacije međusobnih odnosa. Ruski državni vrh ovim potezom zapravo neslužbeno najavljuje buduće simetrične odgovore na proturuske poteze od strane SAD-a, a koji su već naznačeni od strane pojedinih nižepozicioniranih ruskih političara, o čemu smo nedavno i pisali.   http://geopolitika.news/vijesti/ruske-protumjere-na-nove-americke-sankcije-su-diplomatske-prirode-i-izazivaju-nezadovoljstvo-rusa-i-njihovih-pojedinih-politicara/





 

 

 





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like