SAD će opozvati licence Boeingu i Airbusu za izvoz zrakoplova u Iran

Američko Ministarstvo financija objavilo je u utorak, 8. svibnja, kako će opozvati izvozne licence za tvrtke Boeing i Airbus koje se odnose na izvoz civilnih zrakolpova u Iran.

Licence su tim tvrtkama izdane ranije, nakon sklapanja Sporazuma o iranskom nuklearnom programu u srpnju 2015.g , u vrijeme Obamine administracije. Ministar financija SAD-a, Steven Mnuchin, izjavio je kao će licence „biti opozvane“.

Podsjećamo: iranska državna zračna tvrtka IranAir naručila je 200 putničkih zrakoplova u vrijednosti od 38,3 milijarde dolara. 100 zrakoplova naručeno je od europskog konzorcija Airbus, 80 od američkog Boeinga i 20 od ATR-a. Svi ti poslovi ovise o američkim licencama zbog korištenja određenih komponenti za proizvodnju zrakoplova koje se proizvode u SAD-u. Prema informacijama televizije CNBC, posao Boeinga s Iranom procjenjuje se na cca 20 milijardi dolara.

Za prekid poslova s Iranom američki ministar financija proizvođačima je dao 90 dana.

Jučer je predsjednik Donald Trump objavio američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom i najavio ponovno uvođenje sankcija toj državi – kako onih prijašnjih, zamrznutih nakon potpisivanja Sporazuma, tako i novih i još strožih. EU i njezine članice, supotpisnice Sporazuma, izrazile su žaljenje zbog Trumpove odluke. Kina i Rusija su najavile potporu postojećem Sporazumu, dok je iranski predsjednih Hassan Rouhani naložio svom Ministrastvu vanjskih poslova da tijekom idućih tjedana obavi konzultacije sa svih 5 preostalih supotpisnica Sporazuma (Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) u smislu potvrde kako će se one u buduće odnositi prema postojećem Sporazumu, nakon čega će Iran objaviti svoj konačni stav po tom pitanju.

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like