SAD će ostaviti tisuću vojnika da čuvaju zračnu luku u Kabulu

Oko 1000 američkih vojnika zasad će ostati u Kabulu kako bi čuvalo američko veleposlanstvo i tamošnju zračnu luku, objavio je CNN.

Prema navodima američke televizije, povlačenje trupa iz Afganistana bit će završeno u roku od nekoliko dana, ali do 1.000 američkih vojnih osoba moglo bi ostati u zemlji kako bi osiguralo sigurnost američkog veleposlanstva u Kabulu i zračne luke. Kako je navedeno, “još nije jasno koliko će NATO snaga ostati” u toj zemlji.

Podsjećamo kako se do sada govorilo da će turski vojnici biti angažirani za zaštitu zračne luke glavnog afganistanskog  grada, a što je navodno dogovoreno na sastanku predsjednika SAD-a Joe Bidena i turskog čelnika Recepa Tayyipa Erdogana na marginama summita NATO saveza u Bruxellesu sredinom lipnja.

U svibnju je američki predsjednik Joe Biden najavio kako bi američka vojska trebala potpuno napustiti Afganistan do 11. rujna ali se čini kako će to ipak biti znatno ranije, što proizlazi i iz ove vijesti. To su zapravo tražili i talibani kao preduvjet za osiguranje mirnog povlačenja stranih vojnika s tla te zemlje. Naime, prema njihovom sporazumu s Trumpovom administracijom iz veljače prošle godine, potpuno povlačenje američkih vojnika trebalo se završiti do 1. svibnja ove godine, a ono je Bidenovom odlukom tada tek započelo što je izazvalo krajnje nezadovoljstvo talibana i pokrenulo njihove zahtjeve koji su išli u smjeru da se povlačenje stranih snaga završi najkasnije do srpnja. Čini se kako se nešto slično upravo i događa, ako izuzmemo da SAD planiraju još neko vrijeme ostaviti svoje vojnike u kabulskoj zračnoj luci. Naime, danas je njemačko Ministarstvo obrane potvrdilo kako je posljednji zrakoplov s pripadnicima Bundeswehra napustio Afganistan, o čemu smo već ranije izvijestili.

 

 





Komentari

komentar

You may also like