SAD će poslati razarač i borbene zrakoplove u UAE nakon napada iz Jemena

SAD će rasporediti razarač navođenih projektila i najsuvremenije borbene zrakoplove kako bi pomogli u obrani Ujedinjenih Arapskih Emirata nakon niza raketnih napada jemenskih pobunjenika pokreta Huti, piše u današnjem američkom priopćenju, a prenosi AFP.

Razmještaj američke vojske, kako bi “pomogli UAE protiv trenutne prijetnje”, uslijedio je nakon telefonskog razgovora između ministra obrane Lloyda Austina i prijestolonasljednika Abu Dhabija, Mohammeda bin Zayed Al-Nahyana, priopćilo je američko veleposlanstvo u UAE. Ujedinjeni Arapski Emirati, dio koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja se bori protiv jemenskih pobunjenika Huti koje podržava Iran, pretrpjeli su u ponedjeljak treći raketni napad u tjedan dana. Razarač navođenih raketa “USS Cole” udružit će se s mornaricom UAE i doploviti u luku u Abu Dhabiju, navodi se u priopćenju, dok će SAD također rasporediti borbene avione pete generacije. Ostale radnje uključuju “nastavak pružanja obavještajnih podataka ranog upozorenja”, dodaje se.

Napadi pobunjenika otvorili su novu frontu u jemenskom sedmogodišnjem ratu, koji je ubio stotine tisuća izravno ili neizravno, a milijune raselio. Tri strana radnika ubijena su 17. siječnja u napadu dronom i projektilima na naftna postrojenja i zračnu luku Abu Dhabija, što je izazvalo salvu smrtonosnih zračnih napada na glavni grad Jemena Sanu u znak odmazde. Dana 24. siječnja, američke snage stacionirane u zračnoj bazi Al Dhafra u Abu Dhabiju ispalile su rakete presretače sustava Patriot i ugurale se u bunkere dok su dvije balističke rakete Juti pokreta oborene iznad grada. U ponedjeljak je osujećen treći raketni napad tijekom posjeta izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga u UAE.

SAD, koji podržava koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom, namjerava da raspoređivanje bude “jasan signal da Sjedinjene Države stoje uz UAE kao dugogodišnjeg strateškog partnera”, stoji u priopćenju. Napadi pobunjenika dodatno su podigli napetosti u Zaljevu u vrijeme kada su međunarodni pregovori o iranskom nuklearnom programu posrnuli, te su utjecali da se cijene nafte dignu na najvišu razinu u sedam godina. Huti su počeli napadati strateške pozicije i industrijske objekte u UAE nakon niza poraza na terenu u Jemenu, koje je nanijela vojna frakcija Giants Brigades koju je obučavala UAE.

Početkom siječnja pobunjenici su zauzeli brod pod zastavom UAE u Crvenom moru, rekavši da je nosio oružje, tvrdnju koju su Emirati demantirali. Građanski rat u Jemenu počeo je 2014. kada su Huti zauzeli Sanu, što je potaknulo snage predvođene Saudijskom Arabijom da interveniraju kako bi poduprle vladu sljedeće godine. UAE, jedan od najvećih svjetskih kupaca oružja, najavio je odlazak iz Jemena 2019., ali i dalje je utjecajan igrač u sukobu. Sukob je ostavio milijune ljudi na rubu gladi, prema UN-u, koji su stanje nazvali najgorom humanitarnom krizom na svijetu

Komentari

komentar





You may also like