SAD će poslati udarnu grupaciju svojih brodova u Arktik, što može dovesti do opasnih incidenata s Rusijom

Specijalizirani američki medij USNI News nedavno je objavio vijest, prema kojoj se Washington sprema u ljeto ove godine poslati grupaciju svojih vojnih brodova, predvođenih nosačem zrakoplova, u zonu Arktika. O tome je izvijestio zapovjednik američkih pomorskih snaga Richard Spencer.

Navy May Deploy Surface Ships to Arctic This Summer as Shipping Lanes Open Up

 

U listopadu 2018.g. američki nosač zrakoplova USS Harry S. Truman postao je prvi takav američki tip broda koji je presjekao Sjeverni polarni krug. To se dogodilo tijekom velikih NATO-ovih vojnih vježbi „Trident Juncture“ u Norveškoj. Tada je u NATO savezu bilo kazano kako je glavni cilj vježbi, provjera bojne spremnosti vojski u hladnim klimatskim uvjetima, kao i vježba prebacivanja velikih vojnih postrojbi.Arktik

Američki medij navodi kako u vrijeme tih vojnih vježbi američki nosač zrakoplova nije pokazao neke značajnije teškoće, međutim, brodovi iz njegove pratnje nisu se pokazali na najbolji način.

Richard Spencer je kazao kako je posljednja klasa američkih brodova koja je bila opremljena sustavima za lomljenje leda bila ona „Ticonderoga“. Suvremeniji brodovi takvim sustavima ne raspolažu.

Pozvao je na jačanje zahtjeva združenog zapovjedništva NATO saveza prema operacijama u Arktiku. Također je ukazao na rusku aktivnost u toj regiji. U Kremlju su u više navrata naglašavali kako se aktivnost njihovih brodova odnose na istraživačke ciljeve i spasilačke operacije. „Ja mislim da i mi isto tako tamo možemo vršiti istraživanja i spasilačke operacije“, izjavio je Spencer. Potom je pojasnio kako se radi o prigodnom komentaru, a kako je glavni američki cilj – osiguranje slobodne plovidbe.

Podsjećamo: u ljeto prošle godine ruski ministar obrane Sergey Shoygu upozorio je na opasnost od sukoba u Arktiku. Njemački mediji nedavno su pisali kako će se američke aktivnosti oko „osiguranja slobode plovidbe“ vršiti u zonama na koje pretendira Rusija i da mogu dovesti do ponavljanja „kerčenskog incidenta“.

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like