SAD će postaviti novu mrežu raketa u kineskom susjedstvu?

SAD će uspostaviti mrežu projektila (precision-strike missiles) uzduž tzv. lanca prvih otoka, saznaje japanski Nikkei.

Foto: Wikimedia Commons

Riječ je o prijedlogu Inicijative za odvrađanje na Pacifiku koji je Indo-pacifičko zapovjedništvo američke vojske predložilo Kongresu, a iz prijedloga, u posjed kojega je došao Nikkei, jasno je da je riječ o sredstvima za suzbijanje kineskog utjecaja.

“Bez valjanog i uvjerljivog konvencionalnog odvraćanja, Kina je ohrabrena da poduzme mjere u regiji i globalno da potisne američke interese. Kako vojna ravnoteža Indo-Pacifika postaje nepovoljnija, SAD akumulira dodatni rizik koji može ohrabriti protivnike da jednostrano pokušaju promijeniti status quo”, navodi se u prijedlogu.

Lanac prvih otoka čine (vidi sliku iznad), između ostalog, Filipini, Tajvan i japanska Okinawa, na kojoj je najveća američka vojna baza u Japanu.

Indo-pacifičko zapovjedništvo zatražilo je, za fiskalnu godinu 2022., više nego dvostruka sredstva od američkog kongresa – 4, 7 milijardi dolara, u odnosu na 2, 2 milijarde u 2021.

Usporedbe radi, piše Nikkei, na odvraćanje Rusije Washington troši oko 5 milijardi dolara. Ukupno se, kroz period od šest godina predviđa ulaganje od 27, 4 milijarde dolara, što je povećanje od 36 posto.





 

Komentari

komentar





You may also like