SAD će prebaciti zapovjedništvo svoje vojske iz Njemačke u Poljsku

Foto: preuzeto s portala wprost.pl

Poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak izjavio je u četvrtak, 26. rujna za Poljski radio, kako će Sjedinjene Države u poljskom gradu Poznanju oformiti divizijsko zapovjedništvo za sve svoje vojne snage na istočnom krilu Europe.

„Iz Poznanja će američki zapovjednik, general, zapovjedati američkim snagama kako u Poljskoj, tako i u našem dijelu Europe tj. na istočnom krilu. Američkim snagama neće zapovjedati iz Njemačke, kao sada, već iz Poljske“, izjavio je poljski ministar.

Podsjećamo: poljski predsjednik Duda i američki predsjednik Trump, na sastanku u New Yorku potpisali su zajedničku deklaraciju o proširenju međusobne vojne suradnje. Tim se dokumentom omogućuje povećanje broja američkih vojnika u toj zemlji sa sadašnjih 4,5 tisuća na 5,5 tisuća i njihov razmještaj u 6 vojnih objekata na poljskom teritoriju. Poljska će davati novac za izgradnju potrebne infrastrukture.

Trenutačno se u Poljskoj nalazi višenacionalni bataljun NATO saveza u brojnosti od cca tisuću vojnika, kao i američka oklopna brigada na rotacijskoj osnovi, koja broji oko 3,5 tisuća vojnika.

 





Komentari

komentar

You may also like